torstai 1.10.2020 | 03:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Poliisipartio sai Kalajoen sylkijät kiinni – Asiaa ei viedä syyteharkintaan tekijöiden nuoren iän takia

Hanna Parhaniemi
Ke 22.7.2020 klo 13:56

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajokiseutuun on jälleen tullut yleisönosastokirjoitus keskustassa sattuneesta sylkemistapauksesta. Viime viikon lehdessä oli kirjoitus samankaltaisesta tapauksesta, jossa kaksi poikaa olivat sylkeneet päin näköä.

Aiheesta on keskusteltu kiivaasti myös kalajokisten Facebook-ryhmässä. Keskusteluista kävi ilmi, että yleisönosastokirjoittajat eivät ole ainoita sylkijöiden uhreja. Ihmisten päälle on syljetty ja myös huudeltu törkeyksiä. Epäselvää on, ovatko kaikki tapaukset olleet saman kaksikon tekemiä, vai onko kyseessä laajempi "trendi".

Poliisille on tehty yksi rikosilmoitus päälle sylkemisestä viime viikolla. Poliisipartio otti pojat kiinni ja heidän vanhempiinsa on oltu yhteydessä. Oulun poliisilaitokselta kerrotaan, että pyörillä liikkuneista tekijöistä on tehty lastensuojeluilmoitus, sillä he ovat alle 15-vuotiaita. Iän takia tapausta ei voida laittaa syyteharkintaan.

Osa syljetyiksi tulleista on ollut huolissaan siitä, ovatko he saaneet syljen mukana esimerkiksi koronaviruksen. Kalajoen kaupungin ylilääkäri Anu Eskelinen kertoo, että teoriassa syljen kautta voi levitä useammatkin tartuntataudit. Tarttuminen kuitenkin edellyttää sen, että tauti on sylkijällä aktiivinen ja että altistus on riittävän pitkä ja runsas esimerkiksi limakalvoalueella.

– Suoraan koronatestiin ei kannata sylkemisen kohteeksi joutunutta henkilöä ohjata, koska covid-19-infektiossa itämisaika on 1-14 vuorokautta. Oireettomien testaamiseen ei ole meillä eikä tietääkseni muuallakaan maailmassa yleispätevää ohjeistusta, mutta mikäli covid-19-infektioon viittaavia oireita ilmenee, on syytä ottaa yhteyttä puhelimitse infektiovastaanottoon lisäohjeiden saamiseksi kuten tällä hetkellä toimimme muutoinkin, ylilääkäri toteaa.

Eskelinen toivoo, että sylkeminen muiden päälle on marginaalinen ilmiö.

– Terveyskeskuksen puolella asia ei ole tullut arkityössä esiin.

Mielipide:Törkeää sylkemistä päin naamaa

Mielipide: Sylkemällä kaveripiirin kunkuksi? – "Nämä lapsikovikset ovat sylkeneet ja pelotelleet ihmisiä jo pidemmän aikaa enkä suinkaan ole ainoa uhri"

#