torstai 16.7.2020 | 02:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Tony Mannisen kolumni: Naamiot nurkkaan – "Omaa elämänpeliä voi parantaa poistamalla sellaiset naamiot, jotka lamauttavat ja estävät aitouden

Ti 30.6.2020 klo 11:20

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Meillä jokaisella on omat roolihahmomme, joiden sisältä toimimme osana ympäröivää maailmaa. Roolin mukainen naamio auttaa meitä suojautumaan sosiaalisissa tilanteissa, koska naamio peittää osan itsestämme. Omaa naamiota ei välttämättä huomaa, sillä usein rooli on tiedostamaton käyttäytymismalli, joka saa meidät näyttelemään jotain muuta, kuin mitä todellisuudessa olemme.

Vaikka naamio toimiikin turvana, niin naamion takaa on vaikea saavuttaa aitoja kohtaamisia. Jatkuva teatteri estää syvemmän yhteyden muodostumista ja kuluttaa runsaasti voimavaroja. Jos suurin osa elämästä kuluu teeskentelyyn tai pelkoon pohjautuvaan piileskelyyn, niin äkkiä huomaa olevansa itselleenkin vieras hahmo. Jatkuva naamiaisleikki johtaa oman identiteetin katoamiseen ja sitä myöten elämänlaadun heikkenemiseen.

Naamioita voi olla vaikea poistaa kokonaan, mutta niiden negatiivisia vaikutuksia voi vähentää. Oman naamion riisuminen vaatii rohkeutta ja vahvaa luottamusta toisiin ihmisiin. Uskallus avoimuuteen ja oman minän rehelliseen paljastamiseen on pelottavaa, mutta parhaimmillaan se rakentaa kestäviä siltoja ihmisten välille.

Pelien maailmassa roolihahmot ovat olennainen osa vuorovaikutusta. Roolin mukanaan tuomat supervoimat ja kyvyt auttavat pelaajaa kohtaamaan eeppisiä haasteita. Pelien naamiot eivät siis ole suojakeino, vaan niiden tehtävänä on korostaa roolihahmon erityispiirteitä ja vahvuuksia.

Omaa elämänpeliä voikin parantaa poistamalla sellaiset naamiot, jotka lamauttavat ja estävät aitouden. Usein jo oman naamion tiedostaminen johtaa parempaan lopputulokseen. Mitä enemmän uskallan tuoda todellista minääni esiin, sitä ehyemmäksi itseni tunnen.

Mitäpä jos heitetään rajoittavat naamiot nurkkaan ja keskitytään vahvistamaan omia aitoja piirteitämme? Rohkeasti, avoimesti sekä itseämme ja toisiamme kunnioittaen.

Kirjoittaja on Hiekkasärkillä viihtyvä pelitohtori, jonka intohimona on Kalajoen matkailun kehittäminen.

#