tiistai 14.7.2020 | 06:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Sari Passoja-Verrosen kolumni: Hurahdin etätöissä kotipihan lintujen seuraamiseen – "Se on sata kertaa mielenkiintoisempaa kuin yksikään television saippuasarja"

To 25.6.2020 klo 10:10

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Korona-ajan etätöissä on tullut yhä enemmän seurattua pihamme lintuja keittiön pöydän ääressä työskennellessä. Ja olen aivan hurahtanut niihin. Se on sata kertaa mielenkiintoisempaa kuin yksikään saippuasarja, ja joka kevät siinä on uudet mielenkiintoiset jaksot.

Tänä keväänä sarjan pääosaa on esittänyt uusi tuttavuus, sinitiainen. En ole tiennytkään, miten herkkä, romanttinen ja silti ärhäkkä tuo 11 grammaa painava pikkulintu voi olla. Jo maalis-huhtikuussa se aloitti morsmaikun etsimisen ja yhteisen pesän rakentaminen pönttöön alkoi saman tien. Emännän sisustaessa kotia, isännällä oli vaativa tehtävä vahtia, ettei vain kilpakosija pääse livahtamaan pönttöön. Ja niitä kilpakosijoita riitti meidän ikkunoissa vaikka kuinka monta. Noille kilpailijoille piti ärhennellä aamusta iltaan upeaa sinistä päälakea esitellen.

Mutta sitten edellisvuosien sarjoista tuttu kirjosieppo palasi Afrikan lomareissultaan ja yritti vallata sinitiaisten asunnon. Rakkauden voimalla pieni lintupariskunta sai torjuttua sen: ne suukottelivat toisiaan ja antoivat etelän shemeikalle lähdön. Se muutti kuitenkin naapuripönttöön, josta sai ajettua talitiaiset tiehensä. Ihan harmitti, kun ihanat sinitiaiset saivat noin tympeän naapurin.

Kun lintulapset reilu viikko sitten kuoriutuivat, kuvioihin palasi koko kesän poissaolollaan loistanut orava, joka sitkeästi yritti päästä herkuttelemaan sinitiaisten poikasilla. Silloin pahis naapuri muuttuikin hyvikseksi ja kävi sähisten ajamassa kurren tiehensä. Kerrassaan ihailtavaa naapurisopua!

Oravakin sai muuta ajateltavaa, kun keskikesän juhlassa sille ilmestyi yllättäen juhannusheila. Tuuheaa häntäänsä heilutellen se houkutteli oravatytön matkaansa.

Mutta kesäsarja ei ole vielä ohi. Ovatko sinitiaisen poikaset sittenkään sen omat, vai pääsikö pönttöön livahtamaan kilpakosija? Entä kestääkö oravien rakkaus ja nähdäänkö kotimännyissä vielä pikkuoravien leikkiä?

Pikkusari

#