perjantai 5.6.2020 | 06:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nimmari: Aurinkoisella Liljalla ovat kesäloman suunnitelmat jo selvillä: "Ainaki aion olla kavereiden kaa, käydä huvipuistoissa, rannalla ja jätskikiskalla

Heidi Vierimaa
Ke 20.5.2020 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Iloinen 9-vuotias Lilja Somero ei aavista, miksi vanhemmat Satu ja Vesa Somero valitsivat juuri tämän nimen. Valintaan oli kattava nimilista tyttöjen ja poikien nimiä, koska ennalta ei tiedetty, kumpi on tulossa. Satu sanoo, että Lilja on kaunis nimi ja Lilja näytti Liljalta. Lisäksi vanhemmilla oli muistoissa kihlajaisajoilta liljankukka Satun hiuksissa.

Lilja tietää tietenkin nimensä tarkoittavan kaunista kukkaa, joita on perheen pihallakin paljon. Liljankukkia on monenlaisia lajikkeita, joista useimmilla on voimakas tuoksu, mutta ei kaikilla. Toisinaan Lilja sekoittaa omia hajuvesituoksuja oman makunsa mukaan. Hän sanoo joskus käyttävänsä hajuvettä, mutta ei se taida jokapäiväistä olla.

Nimi on tytölle mieluinen ja kaverit kutsuvat häntä joskus lempinimellä Lilli.

– Tai englanniksi Lily, äiti muistuttaa.

Luonnettaan Lilja kuvailee aurinkoiseksi, pirteäksi ja iloiseksi eli hän on valoisa persoona, kuten Liljan kuuluukin. Äiti lisää vielä listaan sosiaalisuuden.

Poikkeusaikojen kotikoulu sujui hyvin ja saattoi olla hitusen mieluisampaakin verrattuna koulussa käyntiin. Tosin Liljalle kaverit ovat todella tärkeitä ja koulussakäynnin etuna onkin kavereiden näkeminen.

– Ehkäpä molempien opiskelutapojen yhdistelmä voisi olla Liljalle paras, äiti miettii. Perheen lapset menivät kuitenkin jokainen hyvillä mielin kouluun ja hyvällä säällä jatkoivat ulkona oleilua koulun jälkeen.

Tällainen lyhyt koulussakäyntirutistus on Liljan mielestä hauska tilanne, koska koulua ei ole enää paljoa ja sitten odottaakin jo kesäloma! Kun lomaa odottaa innolla, niin silloin suunnitelmiakin alkaa kertyä ruhtinaallisesti.

– Ainaki aion olla kavereiden kaa ja toiveena on käydä huvipuistoissa ja rannalla ja jätskikiskalla, Lilja luettelee.

Hiekkasärkkien rannoilla on vaikka ja mitä tekemistä, ja Satu on miettinyt ainakin suppailua kesäajalle, koska sitä he eivät olekaan ennen kokeilleet.

Somerot ovat innokkaita uimareita ja vesi ei ole ikinä liian kylmää perheen lapsille. Liljan harrastuksiin kuuluukin merenneitouimakoulu, joka on nyt ollut tauolla, mutta tekniikka on silti hyvin muistissa.

– Käsiä pidetään näin, joko edessä tai sitten tällä lailla takana, hän näyttää.

Jalat siis tekevät kaiken työn ja Satun mielestä se on rankkaa hommaa, johon Lilja vastaa sekunnissa: eikä ole!

Muut Liljan harrastukset ovat telinevoimistelu, kuviskoulu sekä kaikenlainen rakentelu, vaikkapa majoja pahvilaatikoista. Äiti muistelee Liljan tehneen talvella hienon äänestyslaatikon. Äänestyksen aihetta kumpikaan ei enää muista, mutta se oli jotain hauskaa.

Lilja kertoo, kuinka kuviskoulussa annettiin vapaamuotoisia aiheita, esimerkiksi puunkanto, johon näki sisälle, vaikkapa jokin huone. Luomista ei tyrehdytetty, vaan jokainen saattoi nähdä siellä, mitä halusi.

Lilja on tykännyt viime aikoina maalata myös kotona ja näytettäväksi onkin kaikenlaista kaunista, kuten kesäinen maisema. Lilja on mielikuvitusrikas ja kun idea syntyy, niin prosessia ei voi pysäyttää, vaan se pitää tehdä heti alta pois, koska huomenna on jo uudet jutut tai aihe voi unohtua.

– Tähän sopii se Pikku Myyn sanonta: ”Minä en jätä huomiseen mitään, minkä voin tehdä tänään!”, Lilja tokaisee.

Someron perheen terassilla on laaja aitaus kahdelle 3-vuotiaalle kanille, Viuhtille ja Nöpölle. Mustan värinen Viuhti eli Vauhti on Liljan oma, ja ruskea Nöpö puolestaan on Liljan 7-vuotiaan pikkuveljen, Hugon rakas lemmikki.

Kanit ovat sekarotuisia, mutta tiettävästi niissä on ainakin rex-rotua, joilla on samettisen pehmeä turkki. Niiden luonne on hieman itsepäinen ja itsenäinen eli ne eivät ole sylikaneja – paitsi, jos saatavilla on herkkuja. Kanit muistuttavat omistajiaan, sillä Viuhti on kuin Lilja, sellainen tutkija ja Nöpö tykkää luonnosta, kuten Hugo.

– Me molemmat tykätään myös kasveista, mutta minulla on omat ja Nöpöllä omat, Hugo sanoo.

Myös aamupuuro maistuu sekä kaneille, että sisaruksille.

Ensi viikolla nimmarissa Alma. Vinkkaa haastateltava sähköpostilla: toimitus@kalajokiseutu.fi tai vaikka facebookin kautta.

#