tiistai 5.7.2022 | 14:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Korona pysäytti hedelmöityshoidot aiemmin keväällä – nyt hoitoihin pääsee jälleen

Lapsettomien lauantaita vietetään päivää ennen äitienpäivää

Hanna Parhaniemi
Ke 6.5.2020 klo 12:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Korona on laittanut monet toiminnat jäihin, niin myös hedelmöityshoidot. Hoidot keskeytettiin eikä suunniteltuja hoitoja päästy aloittamaan pandemian takia.

Nyt yliopistolliset sairaalat ovat ilmoittaneet, että hoitoja jatketaan jälleen. Oulun yliopistollisesta sairaalasta muistutaan, että sairaalaan ei voi tulla eikä hoitoa aloittaa, jos on hengitystieoireita tai koronaepäily. Hoitoihin haluava voi olla yhteydessä lisääntymislääketieteen poliklinikkaan.

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n Helminauha-hankkeen hankesuunnittelija Jenni Huhtala kertoo, että hedelmöityshoitojen pysähtymiseen suhtauduttiin hyvin yksilöllisesti riippen siitä millainen oma elämäntilanne on muuten. Huhtala ei voi avata yksityisiä keskusteluja enempää.

– Simpukan viesti on tällä hetkellä, että vaikka koronaepidemia aiheuttaa nyt monenlaista huolta, niin suru ja huoli tahattomasta lapsettomuudesta on edelleen sallittua ja se saa tuntua pahalta, Huhtala korostaa.

Simpukka pyrkii tarjoamaan vertaistukea lapsettomuuden kanssa kamppaileville edelleen, vaikka kasvotusten tehtävät tapaamiset onkin peruttu. Simpukka järjestää videotapaamisia ja vertaischattejä. Lisäksi on olemassa Simpukan yksityisiä Facebook-ryhmiä sekä keskustelupalsta, missä tuntojaan voi jakaa samassa tilanteessa olevien kanssa.

Tällä viikolla vietetään Simpukka-viikkoa. Viikon teemanan on tahattoman lapsettomuuden näkymätön suru, joka on monelle tahattomasti lapsettomalle tuttu tunne. Tahattomasti lapseton suree jotain mitä ei ole ja surulle voi olla vaikea saada ymmärrystä tai sitä saatetaan peitellä, koska ei ole konkreettista surun kohdetta. Toive lapsesta on kuitenkin hyvin primitiivinen toive ja se tuntuu niin mielessä, kuin kehossa.

Simpukka-viikko huipentuu päivää lapsettomien lauantaihin 9. toukokuuta, päivää ennen äitienpäivää.

#