perjantai 29.5.2020 | 08:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Nyt pilkitään siikaa" – Kalajoen kalatalousalue pyytää jättämään pienet siiat vielä kasvamaan, ne voi sekoittaa merimuikkuun eli maivaan

Sari Passoja-Verronen
Ti 31.3.2020 klo 08:00 | päivitetty to 12:26

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Aurinkoiset päivät ovat houkutelleet runsaasti pilkkijöitä Rahjan saaristoon. Maanantaina lähes tuulettomassa säässä reiällä kaloja olivat narraamassa muun muassa Jarmo Vasalampi ja Esa Kääntä. Vasalampi oli tullut heti aamulla Rautiosta.

– Nyt pilkitään siikaa ja aika hyvin sitä on noussutkin, hän toteaa tyytyväisenä ja nostaa muovikassista esiin hyvän kokoisen vonkaleen.

Töistä vapaapäivää viettävä Vasalampi sanoo pilkkimisen olevan mitä parhain harrastus tällä hetkellä, kun koronan vuoksi ei voi tehdä juuri mitään. Etäisyydet muihin pilkkijöihin ovat luonnostaan muutamia metrejä.

Esa Kääntä on käynyt pilkillä koko talven, kun kelit ovat olleet suotuisat.

– Olen pysynyt kalassa ja se riittää. Paremmin ne kalat vedessä säilyvät, kuin pakasteessa, hän naurahtaa.

Kalajoen kalatalousalue pyytää Kalajokisuun edustalla ja Rahjan saariston alueella pilkkijöitä ja muita kalastajia huomioimaan, etteivät he sekoita siikaa ja merimuikkua eli maivaa toisiinsa. Huonon jäätilanteen vuoksi sekä karisiika että vaellussiika liikkuvat vähäisten rantajäitten alla. Osa siioista on pienikokoisia, eivätkä ne ole vielä kutukypsiä ja siksi kalatalousalue pyytää, että kalastajat jättäisivät ne vielä kasvamaan.

Lajit erottaa helposti siitä, että muikulla alaleuka on pitempi, kun taas siialla yläleuka on pitempi.

Muikku eroaa siiasta siten, että sillä on pitempi alaleuka.
Kalajoen kalatalousalue

Siialla ei kalastuslaissa tai -asetuksessa ole alamittaa, minkä vuoksi siian saaliiksi ottaminen ja vastuu jää jokaisen kalastajan oman harkinnan varaan.

Osa siioista on vaellussiian yksivuotiaita poikasia, joita kalatalousalue, paikalliset kalastajainseurat ja osakaskunnat syksyisin omin kustannuksin istuttavat. Samat toimijat tekevät suuren määrän talkootyötä joka syksyisessä vaellussiian mädinhankinnassa, jotta vaellussiian kanta pysyisi elinvoimaisena ja kalastettavana.

Isommat siiat sen sijaan on tarkoitettu saaliiksi ja niitä saa kalastaa.

//Juttua korjattu 2.4. merimuikku on maiva ei malva.

#