torstai 27.2.2020 | 09:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Toivottavasti näitä laitteita ei tarvita, mutta jos tarvitaan, niillä voidaan pelastaa ihmishenkiä" – Sydänyhdistys ja Lions Club lahjoittivat kaksi sydäniskuria kauppa- ja kulttuurikeskus Mertaan

Sari Passoja-Verronen Kalajokiseutu
La 15.2.2020 klo 11:00 [päivitetty la 12:56]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoen Sydänyhdistyksen, Lions Club Kalajoen ja Lions järjestön alaisen Aarne Ritari Säätiön yhteishankkeena on Kauppa- ja kulttuurikeskus Mertaan hankittu kaksi sydäniskuria.

Iskurit luovutettiin perjantaina ystävänpäivänä ja ne on sijoitettu kirjastoon ja alakerran eteistilaan.

– Toivottavasti ei tule sellaisia tilanteita, joissa iskureita tarvitaan, mutta jos tulee, niin näillä voidaan pelastaa ihmishenkiä, totesivat Lions Club Kalajoen presidentti Juho Pehkonen ja Kalajoen Sydänyhdistyksen puheenjohtaja Eero Lehto.

Sydäniskuria eli defibrillaattoria tarvitaan sydänpysähdystilanteessa. Se antaa iskun kahden rintakehään liimattavan elektrodin kautta ja pyrkii siten pysähdyttämään sydämen haitallisen rytmin ja palauttamaan sen normaaliksi.

Kirjaston palvelupäällikkö Joni Rahja toteaa kirjaston henkilökunnalla olevan ensiapukoulutus. Sydäniskuria hän pitää tarpeellisena laitteena, sillä heillä kävijöitä on noin 120 000 vuodessa.

Sydäniskuria voi käyttää kuka vain, sillä laite neuvoo käyttäjäänsä. Sitä ei voi myöskään käyttää väärin, sillä laite ei anna iskua kuin todellisessa tilanteessa. Lähinnä tarvitaan rohkeutta tarttua siihen tarvittaessa.

– Meillä kaikilla olisi hyvä olla myös elvytys- ja ensiaputaidot hallussa, sillä niitä voi tarvita koska vain, muistuttaa sydänyhdistykseen kuuluva Marja Ojala.

Yhdistys järjestää ensiapukoulutuksia säännöllisesti. Seuraava koulutus on tulossa sydänviikolla, jota vietetään toukokuussa.

#