perjantai 10.7.2020 | 03:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Muu

Kun koukkupolvi pyöreitä täytti – Kakkukahviperinteellä lujitetaan yhteisöllisyyttä

Markus Kärkinen
Su 9.2.2020 klo 21:15

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Toissa viikolla 70 vuotta täyttänyt Juho Poukkula ilmoitti, että ei juhli pyöreitään ja oli juhlapäivänä reissussa. Lopulta syntymäpäivää kuitenkin juhlistettiin isolla porukalla, nimittäin Koukkupolviklubin kanssa.

Ikämiesten liikuntapiirinä tunnetuksi tulleen Koukkupolviklubin jäsenet kokoontuivat kakkukahvien merkeissä, ja Poukkula sai myös lahjan; keraamisen koristemajakan. Lahjalla muistettiin Poukkulan roolia Ansion miehistössä sekä pitkää taustaa purjelautailuharrastajana.

– Normaalistihan lahjana olisi konjakkipullo, mutta ajattelimme, että sama miten hitaasti sitä konjakkia nauttii, tämä kestää kuitenkin kauemmin, puheenjohtaja Matti Gronoff veisteli lahjan myöntämisen yhteydessä.

– Kyllähän tämä hyvä juttu on. Tällä kertaa oli vain yksi päivänsankari, esimerkiksi syksyllä oli puolenkymmentä jäsentä kenen syntymäpäiviä vietettiin samalla kertaa, Poukkula kommentoi.

Päivänsankari on kuulunut Koukkupolviin toistakymmentä vuotta ja kertoo liikunnan olevan lähellä sydäntään. Myös sosiaalinen puoli toiminnassa viehättää.

– Onhan se sosiaalisuus iso asia, aina pientä tarinointia harrastetaan jumpan yhteydessä.

Porukalla jäsenten tasapyöreiden kunniaksi nautittavien kakkukahvien perinne on ollut olemassa yhtä kauan kuin Koukkupolviklubi itse, nelisenkymmentä vuotta.

– Silloin vanhana aikana Bäckmanin Pentin suunnitelmista tämä on lähtenyt etenemään. Kymmeniä kertojahan näitä on yhteensä istuttu, seuran sihteeri Sakari Salmela kommentoi.

Hänen mukaansa perinteen tarkoituksena on yhteisöllisyyden ylläpitäminen ja lujittaminen. Vaikka Koukkupolvissa onkin nimellisesti kyse ensisijaisesti liikunnasta, on myös hänen mukaansa sosiaalisuus tärkeä osa toimintaa. Yhdessäoloa kummempaa ohjelmaa ei synttärikokoontumisilla kaivatakaan.

– Täytekakkukahvien lisäksi mitään sen ihmeempää ohjelmaa näissä ei ole, kunhan kahvit juodaan ja joku lahja ostetaan.

Koukkupolviklubi

Ikämiesten kuntoilupiiri, jonka pääasiana liikkuminen muun muassa viikoittaisen jumpan ja salivuoron avulla.

Perustettu noin 40 vuotta sitten.

Aloitti toimintansa itsenäisenä yhdistyksenä, liittyi 2010 Kalajoen Junkkareihin ja toimii seuran yhtenä jaoksena.

Jäseniä on kolmisenkymmentä keski-iän ollessa noin 70.

#