tiistai 11.8.2020 | 16:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Rikosilmoituslaite on näppärä vartija – "Nousevana trendinä on hankkia sellainen laite, joka lähettää videokuvaa kännykkään"

Sari Passoja-Verronen
Ti 14.1.2020 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Yhä useampi hankkii nykyisin kotinsa ja mökkinsä turvaksi jonkinlaisen hälytyslaitteen. Kenttävastaava Pekka Hintsala Vartiointiliike Vierimaa-Hintsalasta toteaa rikosilmoituslaitteita löytyvän monenlaisia ja - tasoisia riippuen halutusta valvonnasta.

– Esimerkiksi langaton järjestelmä on kätevä ja helppo itsekin asentaa. Sen voi myös siirtää kohteesta toiseen, hän vinkkaa.

Järjestelmien hinnat ovat viime vuosina tulleet roimasta alas, mikä on osaltaan lisännyt niiden hankintaa. Hintsala muistelee, että kun hän tuli alalle vuonna 1986, hälytyslaitteet maksoivat kymmeniä tuhansia markkoja. Nyt niitä saa muutamalla sadalla eurolla.

– Laitteita hankkiessa on tärkeää tarkistaa, että ne ovat vakuutusyhtiöiden hyväksymiä. Ne voivat myös vaikuttaa vakuutuksen hintaan, hän hoksauttaa.

Rikosilmoituslaitteiden peruspakettiin voi halutessa lisätä esimerkiksi lämpötila- ja vesivahinkoilmoituksen tai paloilmaisimen.

– Suosittelen, että laitteesta ohjattaisiin hälytys vartiointiliikkeelle, joka hädän tullen tietää miten toimia. Varsinkin, jos on kauempana reissussa, Pekka Hintsala sanoo.

Hälytyksen voi ohjata myös omaan kännykkään tai vaikka naapurille, joka tarvittaessa hälyttää apua.

– Nouseva trendi on hankkia valvontalaite, joka lähettää videokuvaa kännykkään. Näin voi missä vain itse seurata mitä kiinteistössä tapahtuu.

Asuntomurtoja on Hintsalan mukaan ollut taas paljon.

– Ja näyttää, että ne ovat etenkin ulkomaalaisten tekemiä.

Murtautujien huijaamiseksi voi käyttää monenlaisia niksejä. Hintsala huomauttaa, että yleensä murtomiehet seuraavat taloja pitemmän aikaa ja siksi on tärkeää pitää koti asutun näköisenä, vaikka olisikin reissussa. Esimerkiksi sisälle voi ajastimella säätää lampun syttymään ja sammumaan. Myös naapuria voi pyytää pitämään pihan puhtaana lumesta. Pelkkä kyltti valvontakamerasta voi sekin auttaa.

– Kun ennen laitettiin luuta ulko-oven eteen merkiksi siitä, että talonväki ei ole kotona, niin nyt toimitaan juuri päinvastoin. Niin ne ajat muuttuvat, Hintsala naurahtaa.

”Laitteita hankkiessa on tärkeää tarkistaa, että ne ovat vakuutusyhtiöiden hyväksymiä.

#