tiistai 11.8.2020 | 15:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Luonnossa: Metsäpeura rykii jälleen – Luonnontilaiset suot ovat elintärkeitä peurojen kesäaikaisen ravinnon hankinnan kannalta

Jarmo Vacklin
La 11.1.2020 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Suomesta on metsästetty sukupuuton partaalle monta eläinlajia, jotka on sittemmin saatu ihmisen toimesta myös palautettua luontoon. Muun muassa hirvi, joutsen, majava ja metsäpeura, jonka kanta on ollut viimeisten vuosikymmenien aikana osittain Venäjältä vaeltaneiden yksilöiden varassa.

Venäjän vastaisen rajalinjan metsät ovat säilyneet näihin päiviin asti varsin luonnontilaisina. Molemmin puolin rajaa löytyy myös suojelualueita. Peurat ovat niin Suomen kuin Venäjän puolellakin kärsineet metsästyksen lisäksi metsien hakkuista ja soiden ojituksista. Tämän vuoksi rajalinjan metsät vetävätkin peuroja puoleensa.

Luonnontilaiset suot ovat elintärkeitä peurojen kesäaikaisen ravinnon hankinnan kannalta. Moni muistanee vielä 1980-luvulla tapahtuneen metsäpeurojen siirtämisen Salamajärven kansallispuistoon. Tapaus sai myös runsaasti media näkyvyyttä. Kaikessa hiljaisuudessa noista muutamista siirretyistä metsäpeuroista on kasvanut yli tuhannen yksilön joukko, joka on suurempi kuin mitä Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa tällä hetkellä elelee.

Nykyisin metsäpeuraan törmää jo varsin usein retkeillessä Kivijärven, Kinnula tai Perhon alueella. Metsäpeura on levinnyt Salamajärven kansallispuistosta myös pohjoisemmaksi ja sitä tavataan jo lähes koko Suomenselän ylänköalueella, aina Pyhännälle ja Vaalaan saakka. Pyhännällä voi samalla kertaa nähdä jo kymmenien peurojen laumoja.

Talvisin metsäpeuroja näkee Oulujärven ympärillä olevilla harjuilla kaivamassa lumen alta poronjäkälää. Lumi ei ole pitkäjalkaiselle peuralle ongelma. Sen sijaan ilmaston lämpeneminen on. Metsäpeura on viileiden ilmanalojen laji, joka ei viihdy lämpöisessä ilmastossa.

Tulevina vuosina metsäpeuroja todennäköisesti vaeltaa vieläkin etelämpänä, sillä istutuksia aloitetaan myös Seitsemisen kansallispuiston alueella Ylöjärven kunnassa.

Talvisin metsäpeura viihtyy myös vanhoissa talousmetsissä, joista löytyy poronjäkälää. Valitettavasti eteläisestä Suomesta ei löydy kovin runsaasti soita joilla kasvaisi metsäpeurojen herkkua raatetta ja erilaisia heiniä ja saroja.

#