perjantai 10.7.2020 | 21:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalajokiseutu -lehden Antti-patsas Kauno Salmiselle – Terveyspalvelujen aktiivinen tiedottaja

Sari Passoja-Verronen
La 30.11.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajokiseutu -lehti huomioi Kalajoen terveyspalvelujen palvelualuejohtaja Kauno Salmisen antamalla hänelle lehden tämän vuotisen Antti-patsaan. Paikallislehdellä on mahdollisuus jakaa patsas vuosittain Antin nimipäivänä 30. marraskuuta sellaiselle henkilölle tai yhteisölle, joka edistää paikallislehden tärkeitä arvoja. Kalajokiseutu -lehti jakoi Antin nyt neljättä kertaa.

– Olet kehittänyt terveyspalveluja ja tiedottanut niistä aktiivisesti lehdelle siitä lähtien, kun reilut kaksi vuotta sitten aloitit palvelualuejohtajana. Näin olet helpottanut meidän uutisointia, sillä kiireisellä alalla haastateltavia on vaikea saada kiinni, kiitteli päätoimittaja Hanna Parhaniemi.

Hän totesi Kaunon välillä soittavan ja kertovan viisikin juttuvinkkiä samalla kertaa.

– Vinkit ovat aina olleet monipuolisia ja hyviä uutisaiheita. Kauno on nostanut esiin taitavia henkilöitä ja sopinut haastattelutkin etukäteen, mikä sekin on helpottanut työtämme.

– Ja minä kun olen pelännyt, että vaivaan teitä liikaa, totesi huomiosta iloisesti yllättynyt Salminen.

Pyyteettömään tapaansa hän vaivasi toimittajia heti oitis kertomalla pari-kolme ajankohtaista juttutoivetta.

Kauno Salmisen työnkuvaan kuuluu lääkäreiden, neuvolan, röntgenin, laboratorion ja akuutin vuodeosaston hallinnointi. Aikaisemmin Salminen työskenteli vastaavana hammaslääkärinä 14 vuotta. Tällä hetkellä hän työskentelee puolet työajastaan hammaslääkärinä ja toisen puolen hallinnossa.

– Kiitos tästä Antti-patsaasta kuuluu myös koko hammashoitolamme mahtavalle tiimille, Salminen muistutti.

Hän oli tyytyväinen siitä, että hammashoitola on saamassa uudet tilat Himangalle ja myös Merenojan yhtenäiskoulun yhteyteen on tulossa hammashoitola.

Antti Lizelius oli pappi ja kirjallisuusmies

Antti Lizelius (12. lokakuuta 1708 Tyrvää – 15. lokakuuta 1795 Mynämäki) oli suomalainen pappi ja kirjallisuusmies, joka vaikutti myös suomen kirjakielen kehitykseen. Hän toimi Mynämäen kirkkoherrana vuodesta 1769 ja oli ensimmäisen suomenkielisen sanomalehden, Suomenkielisten Tieto-Sanomien, julkaisija lehden ilmestyessä vuosina 1775–1776 sekä kahden raamatunpainoksen kielentarkastaja.

Lizeliuksen tarkastama Raamattu (Biblia) oli Suomen kirkossa käytössä 1930-luvulle asti ja eräät herätysliikkeet käyttävät niitä edelleen. Lizelius otti ortografiassa käyttöön c:n sijasta k:n.

300 vuotta Lizeliuksen syntymästä 12. lokakuuta 2008 Mynämäellä julkaistiin hänelle omistettu muistomerkki, jonka on suunnitellut kuvanveistäjä Jarkko Roth.

Antti-patsas

Ensimmäisen suomenkielisen sanomalehden julkaisijan kirkkoherra Antti Lizeliuksen työlle omistettu patsas. Sen on suunnitellut kuvanveistäjä Kari Ovaska.

Annetaan henkilölle tai yhteisölle, joka on näkyvästi edistänyt paikallislehden ja paikalliskulttuurin asiaa.

Kalajokiseutu -lehden Antti-patsaan ovat aikaisemmin saaneet Juha Nivala, Raumankarin koulu ja Hannu Tilus.

#