perjantai 10.7.2020 | 21:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Pojilla pysynyt pensseli kädessä heti pienenä – Tenho Tokola yrittäjänä jo 40 vuotta, Kalajoen Maalausliike Tokola Ky:ssä toimintaa kolmannessa polvessa

Sari Passoja-Verronen
Ma 25.11.2019 klo 12:40

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tenho Tokola istuu poikansa Miikan kanssa aamuvarhain kahvipöydän ääressä hallin yhteydessä olevassa toimistossa. Miehet rupattelevat tulevan päivän töistä ja muustakin. He ovat tottuneet työskentelemään tiiviisti yhdessä, aivan kuten Tenhokin jo edesmenneen isänsä Edvinin kanssa.

– Meidän perheessä pojat ovat saaneet pensselin käteensä heti pienestä pitäen, Tenho naureskelee ja näyttää vanhaa valokuvaa, jossa Edvin, Tenho ja pikkuinen Miika-poika yhdessä maalaavat talon seinää.

Edvin Tokola perusti maalausliikkeen 51 vuotta sitten ja Tenhosta tuli isänsä yhtiökumppani vuonna 1979. Tenholle tulikin helmikuussa täyteen 40 vuotta yrittäjänä. Vetovastuu yrityksestä siirtyi kokonaan Tenhon harteille vuonna 2000. Edvin ehti seurata yrityksen toimintaa sivusta vielä 13 vuoden ajan.

Miika Tokola puolestaan tuli mukaan pari vuotta sitten.

– Nyt minä olen siirtynyt selkänojaksi, kun Miika on ottanut vetovastuun yrityksestä, Tenho kertoo. Pitkän yritystoiminnan a ja o on ollut hyvät ja ammattitaitoiset työntekijät. Valttejamme ovat työntekijöiden pitkäaikainen sitoutuminen yritykseemme ja yrittäjän valoisa luonne. Haluamme pitää kiinni henkilökunnastamme vaikeinakin aikoina, kertoo Tenho.

Perheyrityksessä maalareita on löytynyt ilman painostamista. Tenho muistelee, että kun hän suunnitteli yläasteen jälkeen lähtevänsä kotikouluun kirvesmieheksi opiskelemaan, isä oli kyseenalaistanut suunnitelmat.

– Saat itse valita, mutta ootko nyt varma, että haluat kirvesmiehenä työskennellä pakkasessa ja sateessa. Maalarit ovat sentään koko ajan lämpimässä; talvet sisällä ja kesät ulkona. Niin vain minulla suunnitelmat vaihtuivat ja jäin maalaushommiin.

Miikalle isänsä jalanjälkien seuraaminen oli itsestään selvää eikä hän aio omaakaan poikaa painostaa jatkamaan.

– Venne on vasta kaksivuotias, mutta hän saa sitten aikanaan itse päättää, että ryhtyy maalariksi, Miika virnistää.

Raskaiden maalipönttöjen nostelussa Miika ja nuorempi veljensä Milko olivat mukana pikkupojista alkaen.

– Monesti ihmettelin, että miten pojat olivat saaneetkin pinottua kahdestaan 30 kiloa painavia pönttöjä, Tenho muistelee.

Eipä siis ihme, että veljeksistä tuli myöhemmin menestyviä painonnostajia.

– Päivät tehtiin töitä ja sen päälle käytiin 2,5 tuntia reenaamassa kuutena päivänä viikossa. Oli se hurjaa tahtia, Miika muistelee.

Maalattavia rakennuksia Tokoloilla on 51 vuoden aikana ollut melkoinen määrä.

– Monesti autolla ajellessa sitä katsoo ympärilleen, että tuon ja tuonkin talon olen maalannut. Ja jotkut rakennukset on jo purettu pois ja tilalle rakennetun uuden olen senkin maalannut.

Ennen 90-luvun lamaa maalaamista riitti ja Tokolalla oli parhaimmillaan 20 miestä töissä.

– Mutta lamastakin selvisimme, vaikka työt vähenivät.

Miika siirtyi vakituisesti isälleen töihin vuonna 2006 ja he paahtoivat pitkää päivää.

Maalit ovat kovasti muuttuneet vuosien saatossa.

–Ennen oli öljymaaleja ja pahanhajuisia maaleja. Nykyisin maalit ovat niin myrkyttömiä, että niitähän voi vaikka ryypätä eivätkä ne haisekaan miltään, Tenho toteaa.

Myös maalausvälineet ovat kehittyneet. Kun ennen kaikki maalattiin pensseleillä, nyt ovat ruiskut hyvänä apuna.

­– Mutta kyllä edelleen peruspensselillä on paljon käyttöä.

Isot rakennuskohteet ja kokonaisuudet työllistävät maalausliikettä tällä hetkellä eniten. Toki teemme myös omakotitaloja. Meillä on sopimukset useiden valmistaloja valmistavien yritysten kanssa.

– Teemme yrityksille ja yksityisille sisä- ja ulkopuolisia tasoite-, maalaus- ja tapetointitöitä.

Kalajoen lisäksi työmaita on ympäri Suomen Sodankylää ja Riihimäkeä myöten. Vakituisia työntekijöitä Tenhon ja Miikan lisäksi on yhdeksän.

– Kilpailu on tiukentunut ja kyllä meinaa harmittaa se, että nykyisin maalausurakan tekijä valitaan usein rahan eikä kokemuksen perusteella. Kaipaan myös sitä yhteisöllisyyttä, jota ennen oli, Tenho sanoo.

– Tuo on totta. Nykyisin tarjoukset hoituvat sähköpostilla eikä rakennustyömaillakaan juuri yhtä aikaa näy muiden alojen työntekijöitä, Miikakin tuumii.

– Yrittäjän työpäivälle kertyy usein mittaa varsin paljon ja se on perusedellytys toiminnan jatkumisesta ja homman toimimisesta. Ei tässä syksyn pimeydessä paljon valoja tarvita, kyllä poltin palaa pään päällä kokoajan.

#