tiistai 29.9.2020 | 01:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalajoen Merenojan yhtenäiskoulusta tulee Suomen suurin Joutsenmerkki-rakennus – "Hanke on herättänyt paljon huomiota"

Pia Räihälä
Ke 6.11.2019 klo 17:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoki

Merenojan yhtenäiskoulun rakentaminen etenee aikataulussaan Kalajoella, ja perjantaina työmaalla vietetään harjannostajaisia. Koulun on määrä valmistua syyslukukauden 2020 alkuun mennessä.

Kyseessä on Suomen suurin Joutsenmerkki-rakennus ja ensimmäinen Joutsenmerkin saava peruskoulu.

– Hanke on herättänyt paljon huomiota, ja muista kunnista on käynyt teknisiä johtajia tutustumassa sekä rakennukseen yleensä että Joutsenmerkki-hankkeeseen erityisesti, kertoo Kalajoen tekninen johtaja Marko Raiman.

Opetuspalveluiden palvelualuejohtaja Riku Saksholm tietää, että merkin myöntäjäkin on joutunut kehittämään kriteeristöjään näin suurta hanketta varten.

– Tämä on ensimmäinen laatuaan, mutta kymmenen vuoden päästä tämä voi olla hyvinkin arkipäivää, Saksholm arvelee.

Joutsenmerkki on Pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkki, ja se asettaa vaatimuksia erityisesti talon energiantarpeelle, rakennusmateriaaleille ja rakennusprosessille.

Raiman ei epäile, etteikö merkkiä saada.

– Sen kriteeristön mukaan on alusta asti rakennettu, ja olemme lähteneet siitä, että pisteitä kertyy reilusti enemmän kun merkkiin vaadittava minimi. Jos Joutsenmerkkiä ei saataisi, siitä tulisi urakoitsijalle iso sanktio.

Vanha Merenojan koulu purettiin sisäilmaongelmien vuoksi, vaikka kaupunki ehti tehdä siihen jo mittavan saneerauksen. Kaupunki yrittääkin nyt kaikin tavoin varmistaa, että uudesta koulusta tulee terveellinen ja turvallinen. Joutsenmerkin lisäksi vaatimuksia ovat P1-puhtausluokka, kosteuden hallinta Kuivaketju10-toimintamallilla ja tuulettuva alapohja.

– Lisäksi esimerkiksi liimattavia muovimattoja ei käytetä ollenkaan. En keksi, mitä enemmän voisi enää tehdä sen varmistamiseksi, ettei ongelmia tule, Raiman toteaa.

Jatkossa koululle tulee ainakin yksi paikan päällä oleva kiinteistönhoitaja.

Kouluun tulee eri luokka-asteille omat sisäänkäynnit ja välituntipihat.
Pia Räihälä

Merenojan koulusta tulee noin tuhannen oppilaan yhtenäiskoulu, ja sen myötä viisi nykyistä alakoulua suljetaan: Pohjankylän, Etelänkylän, Vuorenkallion, Rahjan ja Mehtäkylän koulut.

Saksholm esittelee 1.–2. luokkien solua, jossa vierekkäiset opetustilat voidaan yhdistää avaamalla väliseinä. Luokkia voi avata myös solun keskellä olevaan opintoriin.

– Opetus perustuu samanaikaisopetukseen, joten se muuttaa opettajan työtä aika merkittävästikin. Oppilaalle tämä antaa eriyttämismahdollisuuksia: jos osaa jo, voi mennä opintorille tekemään muita tehtäviä. Tai jos tarvitsee enemmän ohjausta, on käytettävissä pienopetustiloja. Nämä tilat eivät sulje pois mitään pedagogista ratkaisua.

Eri luokka-asteille tulee omat sisäänkäyntinsä ja piha-alueensa. Ruokailu tapahtuu keskusaulassa, joka on myös muussa oppimiskäytössä.

– Lukiolaiset mukaan lukien tänne tulee 1200 ruokailijaa, joten ruokailu on kolmessa vuorossa, Saksholm kertoo.

Koulun korkean keskusaulan yhteyteen tulee ruokala.
Pia Räihälä

Nykyinen lukio liitetään uuteen kouluun yhdysputkella.

Keskusaulan yhteydessä on auditorio ja sitä vastapäätä musiikkiluokat bändikorokkeineen ja avattavine seinineen. Koulun juhlat tullaan järjestämään täällä.

Uuden liikuntahallin alakerta on jaettavissa kolmeen osaan ja yläkerta kahteen.

– Pääsääntöisesti saamme koululiikunnan pyöritettyä tässä, mutta tarvittaessa käytetään lisäksi Pohjankylän koulun salia, Saksholm kertoo.

Liikuntahallissa tehdään parhaillaan sähköasennustöitä.
Pia Räihälä

Ylioppilaskirjoitukset järjestetään ensi syksystä alkaen liikuntahallin yläparvella. Silloin hallin alakerran iltakäyttö onnistuu myös kirjoitusten aikaan.

Fakta

Merenojan yhtenäiskoulu

Kerrosala yhteensä 13 153 neliötä, josta 2521 neliötä liikuntahallissa.

Kustannusarvio 30 147 000 euroa, liikuntahalliin saatu avustusta 750 000 euroa.

KVR-urakoitsija YIT Suomi Oy.

Valmistuu 31.7.2020, pihatyöt 31.10.2020.

Harjannostajaiset 8.11.2019.

#