tiistai 29.9.2020 | 01:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalajoen liikuntasuunnitelmassa tavoitteena muun muassa täysimittainen keinotekonurmi – Kylillä kannetaan huolta suljettavien koulujen liikuntapaikoista

Pia Räihälä
Ti 5.11.2019 klo 21:45 | päivitetty ti 21:45

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoki

Kalajoella on laadittu vuoteen 2025 ulottuva liikuntasuunnitelma, joka kirvoitti kaupunginvaltuustossa pitkän keskustelun.

Suunnitelma sisältää kaikkiaan 15 toimenpide-ehdotusta kuluvalle valtuustokaudelle. Yksi näistä on täysimittaisen keinotekonurmen rakentaminen Merenojan liikuntapuistoon. Kehittämis- ja valmennuspäällikkö Juha Isolehdon mukaan tämä toive esitettiin kaikissa käyttäjäkuulemisissa suunnitelmaa laadittaessa.

– Kenttä jatkaa ulkoliikuntakautta 2–3 kuukaudella ja mahdollistaa lajikirjon laajenemisen. Se myös vähentää merkittävästi nurmikenttien ylläpitokustannuksia. Edelliskesänä oli jo lähellä, että olisi pitänyt lopettaa nurmikenttien kastelu pohjavesitilanteen takia, Isolehto perusteli.

Kentän kustannusarvio olisi 200 000–400 000 euroa.

Kylillä keskeinen huoli on puolestaan se, miten käy lakkautettavien koulujen liikuntapaikoille, kun oppilaat siirtyvät uuteen yhtenäiskouluun ensi syksynä. Isolehdon mukaan suunnitteilla on tukijärjestelmä, jonka kautta seurat ja yhteisöt voivat hakea kunnossapitoavustusta liikuntapaikoille.

Jouko Arvo (kok.) toivoi, että lakkautettavat koulut saadaan säilytettyä lähiliikuntapaikkoina. Raili Myllylä (kesk.) huomautti, että monelta kylältä liikuntapaikat puuttuvat jo, kun edellisessä kouluverkkouudistuksessa lakkautettiin kahdeksan koulua.

Liikuntareittien kehittämiseksi on suunnitteilla erillinen hanke ensi vuoden alusta lähtien. Hanna halmeenpää (vihr.) ja Eija Pahkala (kesk.) toivoivat, että pyörätietä saataisiin jatkettua Rahjasta Himangalle asti.

Valtuusto merkitsi liikuntasuunnitelman tiedokseen ja hyväksyi kaupunginhallituksen esityksen, jonka mukaan konkreettiset toimenpiteet kylille tarkennetaan talousarvion käsittelyyn mennessä.

Valtuusto hyväksyi myös lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman vuosille 2019–2023. Sitä käytetään tausta-aineistona vuosittain talousarvion laadinnan yhteydessä.

Tämäkin suunnitelma herätti runsaasti keskustelua. Kirsti Siljander (kd.) muun muassa kaipasi tukea vanhemmuuteen, eikä turhaan:

– Aikaisemmin lasten sijoitusten taustalla oli vanhempien mielenterveys- ja päihdeongelmia, mutta nyt suurin ongelma on vanhemmuuden puute, kertoi suunnitelmaa esitellyt palvelupäällikkö Sari Ängeslevä.

Raili Myllylä halusi tietää, millainen on nuorten huumetilanne Kalajoella. Ängeslevän mukaan huumeita liikkuu kaikkialla.

– Valitettavasti meilläkin on 15-kesäisiä, jotka käyttävät koko repertuaaria.

Koulukiusaamisesta todettiin, että se on vähentynyt mutta että sen kitkemiseksi tarvitaan jatkuvasti työtä.

Ängeslevän mukaan terveyskeskuksen A-osan uudisrakentamisessa on tarkoitus huomioida tilan soveltuvuus uudenlaiseksi perhekeskukseksi.

Verotus säilyy Kalajoella nykyisellään, eli tuloveroprosentti on ensi vuonnakin 21. Myös kiinteistöverot päätettiin pitää ennallaan, vaikka Aulis Vuotila (kesk.) esitti yleishyödyllisten yhdistysten vapauttamista kiinteistöverosta. Eero Kinare (vas.) kannatti Vuotilan esitystä, joka kuitenkin hävisi äänestyksessä äänin 27–8.

Vihreä valtuustoryhmä jätti aloitteen osallistuvasta budjetoinnista, jossa asukkaat otettaisiin mukaan verovaroja koskevaan suunnitteluun ja päätöksentekoon. Asiaa tulisi selvittää kevään 2020 aikana, jotta osallistuvaa budjetointia voitaisiin toteuttaa syksystä 2020 alkaen.

#