perjantai 10.7.2020 | 21:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Kukkakaupalla oivalluksia – Floristimestariksi opiskeleva Teppo Lapinoja toi maailmalla palkitut kilpailutyönsä esille

Hanna Parhaniemi
Ti 5.11.2019 klo 15:24

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vieno kukkien tuoksu leijailee nenään Kalajoen kirjastoon saapuessa. Tuoksu on peräisin Teppo Lapinojan näyttelystä, joka ei ole ihan mikä tahansa näyttely. Esillä on kukkatöitä valokuvina ja asetelmina. Eivätkä nämä kukkatyötkään ole mitä tahansa töitä, vaan suurin osa niistä on kansainvälisessä Fusion Flowers Magazine -lehden kilpailussa palkittuja.

– Tästä kaikki lähti liikkeelle, Lapinoja sanoo ja näyttää työtä, jossa on hirttä ja kierrätyslasia, jota pitkin muurahaiset kuljettavat kukkia kohti uutta paikkaa.

– Kun kukat kuihtuvat, tämän voi muuttaa ledipuikolla tunnelmavalaisimeksi.

Lapinoja on kokeilunhaluinen ja hyödyntää mielellään kierrätysmateriaalia ja kaikkea vähän poikkeavaa. Inspiroivaa välineistöä voi löytyä vaikka rautakaupasta.

– Rautakauppa on aivan herkkukauppa floristille.

Näyttelyn työt ovat mainioita esimerkkejä Lapinojan mielikuvituksen juoksusta – yksi kukka-asetelma on tehty autonmäntään, toinen puunrunkoon ja kolmannessa on polkupyörän rengas.

Näyttelyssä on mukana myös aivan uusi työ, jolla Lapinoja osallistuu kolmen muun kukka-asetelman lisäksi jälleen samaiseen Fusion Flowers Magazine -lehden ensi vuoden kilpailuun. Table talk -nimisessä teoksessa kukat ikään kuin seurustelevat keskenään pöydän ääressä.

– Siinä on Ikean pöytä saanut kyytiä, Lapinoja naurahtaa.

Valokuvia ja floristiikkaa -taidenäyttely on osa Lapinojan floristimestarikoulutusta. Hän opiskelee alaa Kempeleessä ja tarkoituksena olisi valmistua jo kevättalvella.

– Osallistuin kilpailuun ensimmäisen kerran 2014. Näitä töitä on kertynyt viideltä vuodelta aika paljon. Hoksasin, että eihän minun tarvitse kuin suurentaa kuvat, niin näyttely on kasassa.

Lisäksi hän halusi esille eläviä kukkia ja päätti tehdä kymmenisen kukkasidontatyötä, joista osa on toisintoja kilpailutöistä.

– Toki kukat ovat vähän erilaisia, Lapinoja huomauttaa.

Hänen tarkoituksenaan on pitää kukat osana näyttelyä koko kuukauden ajan, minkä verran näyttely on esillä, mutta kukat tulevat luonnollisesti vaihtumaan myös tuona aikana.

– Olen kyllä yrittänyt valita pitkäkestoisia kukkia.

Yksi kukka-asetelmista on pieni vihjaus siitä, millaisella hääkimpulla Lapinoja osallistuu ensi vuoden kilpailuun. Kisakimppu oli peräti kaksikerroksinen, mutta näyttelyssä nähdään yhden kimpun versio, jonka katseenkiinnittäjinä toimivat höyhenheinät.

– Kuivakukka on nyt hirveän in, niitä laitetaan oikeiden kukkien sekaan kimppuihin, Lapinoja vinkkaa.

29. marraskuuta asti auki oleva näyttely ei ole suinkaan Lapinojan ensimmäinen taidenäyttely, takana on reilut 20 näyttelyä, joissa on tosin ollut esillä vähän perinteisempää taidetta eli maalauksia.

– 80-luvulla aloin maalata äidin kanssa öljyväreillä, Lapinoja muistelee.

Nyt maalailu on jäänyt vähemmälle, mutta aina välillä hän piirtää esimerkiksi muotokuvia, etteivät taidot ruostuisi.

– Tietokoneella olisi mahtavaa tehdä erilaisia juttuja, Lapinoja haaveilee.

#