perjantai 10.7.2020 | 23:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalajoelle uusi taitoluisteluseura – "Täällä on valmiiksi sellaiset harjoitusolosuhteet mitä ei ole tarjota missään muualla"

Seuran taival alkaa kansainvälisellä tapahtumalla ja luistelukoululla

Markus Kärkinen
Ke 14.8.2019 klo 19:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoki

Kalajoelle on perustettu uusi taitoluisteluseura. Hankkeen puuhahenkilöinä toimivat Kokkolan Taitoluistelijoissa vaikuttavat Ulla Papp sekä Tuomas Kuusinen, joka toimii alkuun Kalajoen seuran puheenjohtajana.

Seura on vastikään rekisteröity. Tuoreen seuran ensimmäisenä julkisena ponnistuksena toimii Kalajoki Akatemian kanssa venetsialaisviikonloppuna toteutettava kansainvälinen taitoluisteluleiri oheistapahtumineen. Leirille saapuu 60 leiriläistä kaikkiaan viidestä eri maasta. Tapahtumaan kuuluu myös taitoluisteluvalmentajien seminaari sekä kaikille avoin ja ilmainen taitoluistelunäytös, jonka on samalla määrä toimia lajin käyntikorttina Kalajoella ja houkutella väkeä lajin pariin ja jäseniä tulevaan seuraan.

– Näytöksessä on Suomen eturivin luistelijoita, ja luistelijoita myös muista maista, kuten Saksasta, Venäjältä ja Unkarista. Ajatuksena on, että ammattilaiset vetävät ensin oman näytöksensä, minkä jälkeen kaikki halukkaat pääsevät jäälle ja nämä huippuluistelijat ovat siellä neuvomassa ja opastamassa. Eli omat luistimet mukaan! Papp vinkkaa.

Näytöksen jälkeen taitoluisteluseuran syksy jatkuu luistelukoulun merkeissä. Aluksi opiskellaan perusluistelutaitoja, kuten eteen- ja taaksepäinluistelua ja kaarroksia. Taitojen karttuessa aloitetaan varsinaisten taitoluistelutemppujen opettelu.

– Seuraan tulee ryhmät ikäluokittain, ja totta kai kun toiminta toivottavasti vakiintuu ja päästään pidemmälle, tehdään ryhmiä myös taitojen mukaan, Papp kommentoi.

Luistelukouluun ja seuratoimintaan otetaan mukaan 4-12-vuotiaita lapsia, muuten rajoitteita ei ole. Luistelukouluun voi osallistua myös, vaikka ensisijainen luistelukiinnostus kohdistuisikin esimerkiksi jääkiekkoon.

– Meillä Kokkolassa on toiminnassa mukana myös poikia ja miehiä, ja pojat ovat tervetulleita myös Kalajoen seuraan. Jos poikia tulee enemmänkin, teemme heille omat ryhmät, Papp toteaa.

Mahdollisia yhteistyökuvioita ei tuoreessa seurassa ole ehditty vielä sen kummemmin miettiä, mutta Pappin mukaan yhteistyötä esimerkiksi paikallisten jääkiekkopiirien kanssa voitaisiin hyvin tehdä.

– Ehdottomasti. Kanadassahan esimerkiksi kaikki luistelijat aloittavat samoissa luistelukouluissa, niin pienet jääkiekkoilijat kuin taitoluistelijatkin. Taitoluisteluvalmentajia käytetään myös enenevissä määrin NHL:ssä jääkiekkoilijoiden luisteluharjoittelussa. Ilman muuta haluamme kannustaa jääkiekkoilijoitakin ja tehdä yhteistyötä, Papp sanoo.

Luistelukoulun lisäksi myös leirien järjestämisestä kaavaillaan merkittävää osa-aluetta tuoreen seuran toimintaan. Vielä tälle vuodelle on sovittuna jo neljä leiriä.

– Tarkoitus on, että järjestäisimme säännöllisesti kansainvälisiä taitoluisteluleirejä täällä, ja että saamme taitoluistelun testaustoimintaa Kalajoelle. Suomi on hieno maa, täällä on puhdasta ja turvallista ja tänne tullaan mielellään leireilemään, Papp sanoo.

Idean taitoluisteluseuran perustamisesta nimenomaan Kalajoelle Papp sanoo saaneensa kuultuaan Kalajoen tarjoamista resursseista. Erityisesti häntä kiinnostaa Kalajoki Akatemian tekeillä oleva 3D-taitolaboratorio ja sen tarjoamat mahdollisuudet. Myös ympäri vuoden auki oleva jäähalli ja paikkakunnan hyvä tarjonta muiden palveluiden suhteen lisäsivät kiinnostusta.

– Kalajoella on todella hyvä infra, ja täällä on hyvä pitää leirejäkin. Täällä on valmiiksi sellaiset harjoitusolosuhteet mitä ei ole tarjota missään muualla. Tähän saakka meiltäkin on jouduttu lähtemään Vierumäelle testaamaan urheilijoita, Kuusinen toteaa.

Kalajoki Akatemian kehitys- ja valmennuspäällikkö Juha Isolehto uskoo Kalajoella riittävän kysyntää taitoluistelutoiminnalle, ja hän on tyytyväinen paikkakunnan uudesta seurasta.

– Sehän on pelkästään positiivista. Tällä seudulla on ilmennyt kysyntää tällaisille harrastuksille, ja samanlaisen kehityksen voi nähdä valtakunnallisestikin. Akatemia on mielellään mukana juurruttamassa tällaista Kalajoelle, hän toteaa.

Vaikka seuran taustalla ovatkin kokkolalaiset voimat, on seurasta tarkoitus tulla täysin itsenäinen, kalajokinen seura. Jäseniä seuraan odotetaan Kalajoen lisäksi myös lähikunnista, lähin taitoluisteluseura kun on tähän saakka sijainnut Kokkolassa.

– Kalajoella ei taitoluisteluseuraa ole aiemmin ollut, ja sen perustaminen tyhjästä olisi ollut haastavaakin, niin tultiin Kokkolasta perustamaan. Toiveena on, että saisimme siirrettyä tämän toiminnan kalajokisten luistelijoiden vanhemmille, kun heitä tulee mukaan toimintaan, Kuusinen kommentoi.

Kalajoen Taitoluistelijoiden valmentajana seuran ensi vaiheissa toimiva Ulla Papp ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, mitä valmentamiseen tulee. Papp toimii Kokkolan Taitoluistelijoiden toisena ammattilaisvalmentajana. Liikuntatieteiden maisteriksi kouluttautuneella Pappilla on vankka kansainvälinen kokemus taitoluistelun parissa.

– Minulla on Skate Canadan eli Kanadan taitoluisteluliiton paperit, ja olen toiminut siellä viimeiset 12 vuotta valmentajana, ennen kuin tulin vuosi sitten paluumuuttajana Suomeen. Joskus kauan sitten olen ollut mukana myös Suomen maajoukkueessa, Papp kertoo.

Isolehto toteaa kansainvälisen valmennusosaamisen saamisen paikkakunnalle edesauttavan myös Akatemian tavoitteita.

– Se tukee lisäksi myös Kalajoen lukion urheilulinjaa, kun saamme kansainvälistä valmennus- ja seminaaritoimintaa alueelle, Isolehto kehuu.

#