torstai 23.1.2020 | 19:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Koulu päätyy parkkipaikaksi ja pistorasiaan – Merenojan koulun purkutyömaa liki valmis

Markus Kärkinen Kalajokiseutu
To 8.8.2019 klo 12:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoki

Merenojan koulun purkutyömaa on loppusuoralla, tämän vuoden osalta urakasta on jäljellä lähinnä betonirakenteita.

– Nekin lähtevät elo-syyskuun aikana. Kun betonit saadaan pois, tulee purkuhommiin 10 kuukauden tauko. Yksi ikäluokka kun saadaan valmiiksi koulusta, puretaan ruokalakin pois seuraavana kesänä, Oskari Pääkkönen purku-urakkaa toteuttavalta Jätehuolto P. Pääkköseltä kommentoi.

Iso osa vanhasta koulusta päätyy hyötykäyttöön. Esimerkiksi pieniksi paloiksi murskattua betonia voidaan käyttää luonnonkiven sijasta muun muassa teiden ja parkkipaikkojen kantavissa rakenteissa ja muussa maanrakentamisessa, ja Pääkkösen arvion mukaan 80 prosenttia koulusta puretusta puutavarasta hyödynnetään sähköntuotannossa loppujen päätyessä lämmöksi.

– Hyvin pieni prosentti puretusta tavarasta päätyy kaatopaikalle, voisi sanoa muutama prosentti. Käytännössä ainoat kaatopaikalle menevät asiat ovat villat ja asbesti, Pääkkönen kommentoi.

Myös vanhan koulun irtaimistoa on hyödynnetty. Pääkkösen mukaan kalusteita olikin purkuvaiheessa enää vähän. Harvat rakennukseen jääneet kalusteet päätyivät hakkeeksi. Kaupungin talonrakennuspäällikkö Rauli Mäkitalon mukaan kalusteita on ennen purkutöitä siirretty muun muassa viipalekouluun ja muihin kaupungin tiloihin. Kalusteiden käyttö on hänen mukaansa täysin turvallista.

– Kun tavaraa on viety uusiin tiloihin, ne on aina puhdistettu ja desinfioitu. Lisäksi siirretty on ainoastaan sellaisia kovapintaisia kalusteita mitä voi pyyhkiä ja puhdistaa, ei esimerkiksi sohvia ja pehmusteellisia tuoleja, Mäkitalo kommentoi.

Merenojan koulun purkutyömaa on tähän asti suurin purkuhanke aiemmin muun muassa omakotitaloja ja liikerakennuksia purkaneelle P. Pääkköselle. Oskari Pääkkönen kuvaileekin projektia pioneerihankkeeksi, ja sanoo yrityksenkin oppineen matkan varrella. Hankkeen mittaluokasta huolimatta kaikki on sujunut pääsääntöisesti hyvin.

– Alkuun kun kirjasto ja liikuntasali purettiin, alettiin heti tehdä uutta tilalle ja kun purkulupien saaminen viivästyi, piti painaa pää märkänä pitkää päivää. Tänä kesänä on ollut aikataulujen puolesta helpompaa, ei ole ollut pakko olla koko aikaa täysillä purkamassa, Pääkkönen kuvailee.

Suurimmat yllätykset liittyivät asbestiin: tiedossa oli, että sitä on, mutta osasta rakenteita se paljastui vasta purkutöiden yhteydessä. Asbestitöistä purkutyömaalla on vastannut alaan perehtynyt alihankkija.

– Silloin työt piti keskeyttää ja odottaa, että asbestiammattilaiset tulevat paikalle. Aika sotkuista hommaahan se on, mutta kun asbestimiehet tekevät, on työnjälki kuin olisi siivottu koko paikka.

Pääkkönen kertoo havainnoineensa purkamisen yhteydessä omasta mielenkiinnosta koulun rakenteiden kuntoa ja vuosien saatossa tehtyjä rakenneratkaisuja.

– Kyllähän sitä tuli tarkkailtua, miksi mitäkin on tehty ja aika paljon sitäkin havainnoitiin, missä voisi olla vikaa. Se pisti ainakin silmään, että usein ongelmalliset piilosokkelit olivat kuivana ja taas yhden käytävän maton alla seisoi vettä, hän toteaa.

Pääkkönen kertoo myös huomanneensa purkutyömaan kiinnostaneen ihmisiä suuresti, ja työmaa-aitojen takana on näkynyt paljon lenkkeilijöitä ja muuta liikennettä.

– Onhan se ymmärrettävää, kun kaikki ovat sen koulun käyneet ja kaikilla on jonkinlainen kiinnekohta siihen rakennukseen, hän tuumii.

#