lauantai 15.8.2020 | 09:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Ville Kinaret arvioi himankalaista alikulkutaidetta, osa 1: Galleria Pahkalan risteys

Ville Kinaret
Ke 24.7.2019 klo 19:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Taideanalyysi. 17.07.2019 Galleria Pahkalan risteys.

1.
Ville Kinaret

1. 2016 Parikkalasta löytyi kokonaan uusi koppakuoriaislaji, Glischrochilus tremulae, jonka löysi Turun yliopiston eläinmuseon vieraileva tutkija Tom Clayhills, mutta kuten tästä voidaan nähdä, tämä ”haapamäihiäinen” on tunnettu Himangalla jo aiemmin. Naturalistinen minimalismin ylistys, josta päästäänkin...

2.
Ville Kinaret

2. ...teos numero 2:een. Tässä on minimalistilegenda Yayoi Kusaman tyyliin käytännössä pelkkää silmää. Kusaman ”silmät” ja pallot oli aina runsaita ja pyöreitä, ne ku pitää isoja silmiä siellä päin maailmaa eksoottisina. Tämä on selvästi Kusaman tuotannon vastinpari. Vahva viesti. Muotojen vuoropuhelu on ilmeinen. Viivasilmä. Mutta nekin ”väärin päin”. Abstrakti -tyylisuunta aina sydäntä lähellä, varsinkin kun katsoja yllätetään aina uudella twistillä. Tekijä luultavasti sama kuin ensimmäisessä.

3.
Ville Kinaret

3. Polarisoituvan ajan hengen mukaan poliittinen teos, joka referoi nykyisen pääministerin sosiologisia avauksia. Teoksen nimi ”Synnytystalkoot” (2019) Tämä on jotain anti-impressionismia. Muodoilla ja väreillä ei ole lähdetty leikkimään. Taiteilijan esikuva on Jean Dubuffet ja hänen kehittämä Art Brut eli raakataide tai ”taiteen reuna”. Siitä ei ole epäselvyyttä.

4.
Ville Kinaret

4. Pop-kulttuurista suuret taiteilijat on ammentanut inspiraatiota jo vuosikymmenet. Tässä case tyyppisesti Pacman -peli. Pinkki kummitus tuo häivähdyksen nykyaikaista kolmannen aallon feminismiä, jossa taiteilija näkee selvästi intersektionaalisuuden mörkönä. Yhteiskunnallisesta ulottuvuudesta ja sen sulautumisesta juuri peliklassikkoon voi kiistellä, mutta tämän merkitystä tuleviin himankalaisiin taiteilijoihin ei voi vähätellä. Pop-kulttuuria taidepiireissä, joskus ylenkatsotaan, mutta ihmiset rakastaa ja omaksuu.

5.
Ville Kinaret

5. Kansallisromantiikka ei mene muodista koskaan! Himankalaiset selvästi arvostaa perinteitä ja tässä onkin tyypillinen ja ikoninen Muumi-aihe. Ei taiteellisia ansioita sinänsä, mutta graafista nykytaiteen mukaista teollista linjakkuutta. Iittalan mukin kylkeen?

Himangalta lähtöisin oleva RaidoSuomirockin juontaja Ville Kinaret arvioi neliosaisessa juttusarjassa himankalaista, ehkä hieman ruokotontakin alikulkutaidetta sivistyneesti.

#