lauantai 11.7.2020 | 23:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Mielipide: Kaupunginvaltuusto suosittelee valokuitua kaikille kalajokisille - "Yhteiskunta tukee rakentamista avokätisesti"

Ke 12.6.2019 klo 00:00 | päivitetty ke 17:46

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Hyvät tietoliikenneyhteydet ovat nykyisin teihin ja vesijohtoon verrattavissa olevaa perusinfraa. Internetissä olevien palveluiden ja viihteen määrä kasvaa hurjaa vauhtia. Yhteyksiä tarvitaan vauvasta vaariin ja muksusta muoriin. Esimerkiksi oppimisympäristöjä ja terveyspalveluita on jo nyt paljon käytössä. Videokuvan tarkkuus paranee jatkuvasti ja sen kuluttama kaista ei perinteisemmissä verkoissa riitä. Alueemme on jäänyt jälkeen muusta Suomesta, mutta onneksemme nyt voimme nostaa Kalajoen valtakunnan kärkeen.

Nyt on aika rakentaa Kalajoen asukkaille, yrityksille ja yhteisöille huippunopea ja luotettava valokuituverkko. Valokuitu on tulevaisuudessakin paras tietoliikenneyhteys riippumatta sen päälle toteutettavasta mobiiliteknologiasta. Rakentaminen aloitetaan tukikelpoisilta alueilta, eli alueilta joilla ei ole ollut valokuitua saatavilla markkinavetoisesti. Jatkossa kuituverkkoa on tarkoitus laajentaa koko kaupungin alueelle, mikäli tarvittava määrä liittyjiä saadaan alueittain taloudellisen kannattavuuden varmistamiseksi.

Ensimmäisen vaiheen rakentamista varten on myönnetty 1,2 miljoona euroa valtion tukea ja kaupunki laittaa rakentamiseen toisen mokoman. Yhteiskunta siis tukee valokuituverkon rakentamista avokätisesti yhteensä 2,4 miljoonalla eurolla. Rakentamiskustannukset ovat noin 6 miljoonaa euroa, josta valtaosa katetaan kaupungin takaamalla lainalla perustamalleen yhtiölle. Yhtiön ainoa tarkoitus on tuottaa Kalajoelle parhaat mahdolliset tietoliikenneyhteydet edulliseen hintaan.

Kalajoen kaupunginvaltuusto on ilahtuneena seurannut innostusta valokuitua kohtaan ja näyttäisi siltä, että valokuidusta on aidosti tulossa kalajokisten yhteinen asia. Tilauksia on nyt kasassa noin 1 850 kappaletta, joka on jo valtava määrä. Tavoitteena vuoden 2020 loppuun mennessä on rakentaa 2 500 liittymää ja kaikkiaan potentiaalisia tilaajia on noin 5 500 kappaletta.

Kaupunkikonserni on osaltaan päättänyt tilata valokuidun lähes kaikkiin julkisiin rakennuksiin, yhtiöidensä toimipisteisiin sekä vuokra-asuntoihin. Kaupunginhallitus teki toimeenpanopäätöksen rakentamisen osalta maanantaina 27.5. ensimmäisen rakentamisalueen myyntitavoitteen tultua täyteen. Rakentaminen aloitetaan kesäkuun alussa alueelta Tynkä-Typpö-Etelänkylä-Vuorenkallio-Holmanperä. Seuraavat alueet ovat Himangan eteläosa ja Plassi, kun näidenkin myyntitavoitteet täytetään. Vuonna 2020 on tarkoitus rakentaa valokuitua muun muassa Hiekkäsärkille ja Himangan pohjoispuolelle sekä useille muille alueille.

Me valtuutetut lupaamme osaltamme toimia niin, että valokuituverkko säilyy kaupungin omistuksessa ja hinnat pysyvät edullisina. Nyt on teidän vuoronne, arvoisat Kalajoen asukkaat, yritykset ja yhteisöt, varmistaa valokuituverkon rakentaminen tekemällä tilaus ja pitämällä huoli, että tuttavannekin tilaavat.

Keskustan,

Kokoomuksen,

Vasemmistoliiton,

Vihreiden,

Sosiaalidemokraattien,

Kristillisdemokraattien ja

Perussuomalaisten

valtuustoryhmät

#