maanantai 25.5.2020 | 14:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hanna Halmeenpään tavoitteena päästä kolmen eniten ääniä keränneen joukkoon

Anne Mattila
Ke 15.5.2019 klo 15:49

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kala- ja Pyhäjokilaakson alueelta on kaksi ehdokasta keskiviikkona 15. toukokuuta käynnistyvissä Euroopan parlamentin vaaleissa. Ehdolla ovat kalajokinen Hanna Halmeenpää vihreistä ja oulaistelainen Matti Heikkinen kristillisdemokraateista.

Molempien ehdokkaiden tavoitteena on olla kolmen eniten ääniä keränneen joukossa omissa puolueissaan. He haluavat olla pohjoisen ääniä Euroopassa.

– Olen ehdolla omilla arvoillani ja ohjelmallani. Teen parhaani ja katsotaan, mihin se riittää, hallitusneuvotteluiden tauolla tavoitettu Hanna Halmeenpää sanoo.

Halmeenpää jätti perhesyiden vuoksi eduskunnan, mutta on perheensä kanssa päättänyt lähteä Brysseliin, mikäli paikka parlamentista irtoaa.

– En harrasta todennäköisyyslaskelmia, mutta uskon, että minulla puolueen varapuheenjohtajana on mahdollisuuksia sijoittua äänimäärissä kärkipäähän, hän sanoo ja jatkaa:

– On realismia, että istuva meppi saa paljon ääniä, mutta puolueen tavoitteena on saada toinenkin paikka Euroopan parlamentista, eikä kolmaskaan paikka ole täysin mahdoton nyt, kun Iso-Britannia on eroamassa EU:sta ja Suomelle tulee yksi paikka lisää. Aina voi tulla myös yllätyksiä.

Hanna Halmeenpäälle tärkeitä asioita ovat ympäristö-, energia- ja koulutusasiat. Ympäristöasioista päällimmäisenä ovat ilmastopolitiikka ja luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen.

– Koska Suomi ei voi yksinään vaikuttaa ilmastoasioissa, tarvitaan koko Eurooppa, jossa voidaan ajaa oikeudenmukaisempaa, vaikutusvaltaisempaa ja reilumpaa ilmastopolitiikkaa, hän perustelee ja on tyytyväinen, että Suomi on kokoaan suurempi osa EU:ssa.

YK:n luontopaneelin vastikään julkistama kansainvälinen raportti antaa Halmeenpään mielestä suorat selviytymisohjeet ympäristöpolitiikalle.

– Koulutus on kivijalka Euroopan vakaudelle ja oikeusvaltioperiaatteille. Sitä varten pitää selvittää, millainen työkalu EU:lla voisi olla vahvistamassa ja turvaamassa, että jokainen lapsi saa Euroopassa peruskoulutuksen, hän esittää.

Halmeenpää pitää tärkeänä sitä, että ihmiset lähtevät myös EU-vaaleissa äänestämään.

– Erityisesti toivon, että nuoret lähtevät. He ovat ratkaisevassa asemassa siinä, millaista Eurooppaa myös Suomi on rakentamassa, Hanna Halmeenpää sanoo.

#