maanantai 25.5.2020 | 14:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Mielipide: Metsänhoito parasta ilmastotyötä

Ke 15.5.2019 klo 14:37

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoen Kokoomus piti kevätkokouksensa vappuaattona. Kokousväki halusi ottaa kantaa ilmastonmuutokseen ja niihin keinoihin, joilla me suomalaiset voimme asiaa parantaa.

Voimme muuttaa elintapojamme niin, että inhimillisen toiminnan tuloksena syntyvän hiilidioksidin määrä vähenee. Voimme myös edistää toimintaa, jolla luonto itse sitoo hiiltä maaperään, meriin tai kasvillisuuteen.

Voisi ajatella, että yksinkertainen ratkaisu kotimaisen hiilinielun kasvattamiseen on se, että kaadamme metsäämme mahdollisimman vähän. Jos taas lopettaisimme metsien hakkuut kokonaan kasvaisi metsiemme hiilinielu aluksi nopeasti ja merkittävästikin. Muuutaman kymmenen vuoden päästä metsän kasvu kuitenkin vähenisi ja etenkin kuusikot lahoaisivat kasvua enemmän. Metsien päästöt lisääntyisivät, samoin metsäpalot.

Vanha totuus on se, että kirves on metsän paras hoitaja.

Puita ei hakata hakkaamisen ilosta. Hakatun puun käyttää rakentaja, mekaaninen metsäteollisuus, sellu-, paperi- ja kartonkitehtaat tai lämmittäjä. Näkymä käytöstä tulevaisuudessa on selvästi myös nestemäisissä polttoaineissa, erilaisten kuitujen ja kemian tuotteiden valmistuksessa. Vaikka hiilinielumme metsähakkuiden ja biotalousinvestointien myötä pienenisi, se ei kuitenkaan tipu Luken joulukuussa 2018 julkaiseman laskelman mukaan alle kriittisenä pidetyn vertailutason missään vaiheessa 2050-luvulle mentäessä.

Kalajoen Kokoomus kannattaa Metsä Groupin uusia tehdassuunnitelmia Pohjois-Suomeen. Kokoomuksen mielestä Suomen metsien käyttöä pitää ajatella myös maailmanlaajuisesti. Hakkuiden vähentäminen omissa metsissämme ei vaikuta hakkuiden kokonaismääriin minkään vertaa. Hakkuut vain siirtyvät toisiin metsiin. Omilla toimillamme voimme vaikuttaa siihen, hakataanko puut sademetsistä vai maamme metsistä, ja millä tavalla.

Kehittämällä puun käyttöä entistäkin monipuolisemmaksi, pystymme korvaamaan maasta louhittua tai pumpattua hiiltä puuhun perustuvaan tuotteeseen. Ja näin palauttamaan käyttämämme tuotteen luonnon kiertokulkuun.

Suomalainen metsänhoito on kansainvälisesti todettu korkeatasoiseksi. Metsää hakataan noin 80 miljoonaa kuutiometriä. Ja metsä kasvaa 110 miljoonaa kuutiota vuotuisesti. Kun puut kasvaessaan sitovat hiilidioksidia, kasvun ja käytön erotuksen sitoma hiilen määrä lisää metsän hiilinielua. Pidetään huolta metsän kasvusta samalla kun käytämme sitä. Näin teemme parhaiten oman osamme ilmastotalkoissa.

Kalajoen Kokoomus

#