maanantai 25.5.2020 | 13:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalajoelta lähtöisin oleva Taina Gordon tuli kotiseudulleen washingtonilaisen perheensä kanssa soittamaan bluegrassiä – Katso video Daybreak Canyon Bluegrassin keikalta

Heidi Vierimaa
Ke 15.5.2019 klo 10:00 | päivitetty ke 12:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Taina Gordon on kalajokislähtöinen, mutta päätti muuttaa vuonna 1997 Washingtonin osavaltioon Yhdysvaltoihin työn takia. Hän tykkää elämänmenosta Chelanin piirikunnan maaseudulla, joka sijaitsee muutaman tunnin ajomatkan päässä Seattlesta. Hän kokee, ettei meno poikkea kovinkaan Kalajoen ja Etelänkylän samaisesta. Gordonin perhe majailee Etelänkylän sukulaisillaan vielä kuutisen viikkoa.

– Washington on osittain samanlainen kuin Suomi, paitsi siellä on paljon lämpimämpää. Oli myos pientä muistelemista monissa käytännön asioissa, mitä täällä tehdään eri tavalla, Taina naurahtaa.

Tämä on hyvin erikoislaatuinen reissu, sillä perhe ei käy usein Kalajoella. Tainan Washingtonissa syntyineet viisi lasta, ikähaitarissa 11-20 vuotta, viihtyvät hyvin, koska eivät ole ison kaupungin ihmisiä.

– Kotonaankin he touhuavat mielellään puuhommissa tai korjaamassa ajoneuvoja. Matkan tarkoitus on ”educational” eli opetella lisää suomen kieltä ja tapoja sekä tietenkin soittaa yhdessä. Vanhimmat lapset osaavat hyvin Suomea, mutta nuorimmat eivät vielä niin hyvin.

Taina kertoo, että USA:ssa kotikoulu on suosittua ja hän on itse opettajana lapsilleen. Kotona opettamisen etuna on se, että perhe pystyy aikatauluttamaan oppitunnit ja musiikkitoiminnan paremmin.

Perheen yhteinen bluegrass-bändi muotoutui yhteisen soittoharrastuksen lomassa. Bluegrass oli luonnollinen valinta, koska se on perinteistä ja eloisaa maaseudun musiikkia, sekä siihen saa mukaan monta soitinta. Yhtye on soittanut ”vakavasti” yhdessä 3-4 vuotta ja keikkailee kesäisin Washingtonin osavaltion maaseudulla lähinnä ulkosalla, kun on sopivan lämmintä.

Bluegrass-perinnettä voisi verrata suomalaiseen pelimanniperinteeseen ja Taina toivoisi joskus ehtivänsä Kaustisen kansanmusiikkijuhlille, mutta tällä kertaa he eivät viivy siihen asti Suomessa.

– Aloitettiin musiikinopetus lapsille ja koska kielisoittimia voi soittaa yhdessä, niin syntyi ryhmä. Meillä on kaikki bluegrassiin kuuluvat soittimet, kuten banjo, mandoliini, viulu, akustinen kitara sekä ”dobro” eli resofoninen kitara sekä ”standing bass”, jota minä soitan, Taina kertoo.

Standing bass on kuin kontrabasso, mutta se ei ole täysikokoinen. Taina aloitti bassonsoiton viime vuonna ja kokee kehittyneensä paljon soittajana, vaikka soittoharrastus oli pitkän aikaa tauolla. Hän aloitti kitaransoiton ja laulamisen jo nuorena ja innostus musisointiin alkoi uudestaan Yhdysvalloissa lasten myötä.

– En soita itse viulua tai mandoliinia, joten niiden soiton alkeet lapset oppivat opettajilta. Lapset kehittyvät nopeasti itsekseenkin ja pojallani Kenillä on jo selkeästi bluegrass-tyyli banjolla, Taina kuvailee.

Daybreak Canyon Bluegrass on ehtinyt esiintyä matkansa aikana Suomessa jo kaksi kertaa, huhtikuun lopulla Helsingissä ja Kalajoella Ostoskylä Raitissa lauantaina. Yhtyeen soittolistalla Raitissa oli sekä perinteistä, että ”contemporary” bluegrassia ja hieman gospelkappaleitakin.

– Contemporary on kahden äärilaidan välissä, eli siinä on moderniakin bluegrassia, mutta se ei ole kaikkein moderneinta. Haluamme tuoda esityksillämme esille bluegrassin perinnettä suomalaisille ja osoittaa, mitä bluegrass voi olla, Taina sanoo.

Yhtyeen esitys Raitissa oli innostava ja seesteinen elämys, missä hitaat ja vauhdikkaat kappaleet vaihtelivat sopivassa suhteessa. Kielisoitinten soljuvaa pehmeyttä oli mukava kuunnella ja Abigail Gordonin laulu oli erittäin kaunista..

Taina sanoi Raitin esityksen jälkeen suunnittelevansa yhtyeelleen vielä ainakin kaksi keikkaa Kalajoella, kunhan sopivat paikat löytyvät, ja miksei yksi keikka vaikkapa Ylivieskaankin.

#