tiistai 31.1.2023 | 19:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Jussi Kurikkalan patsas sai neulepromenadin päätteeksi piponsa, joka mukailee sitä mallia, jota hiihtäjälegenda käytti aikoinaan – Katso videolta, istuiko valtava pipo patsaan päähän

Hanna Parhaniemi
Ti 30.4.2019 klo 19:21

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoella kaupungintalon vieressä sijaitseva, hiihtäjälegenda Jussi Kurikkalan patsas sai jälleen piponsa. Patsas on pipotettu kaupungin toimesta nyt kolme kertaa vapun alla. Tällä kertaa kaupunki toteutti tapahtuman yhteistyössä Taito Keski-Pohjanmaan Taitokeskus Kalajoen kanssa.

– Taitokeskuksella oli idea neulepromenadista ja päätimme yhdistää sen pipotukseen, kaupungin kulttuurijohtaja Anita Ohtamaa kertoo.

Vappuaaton tapahtuma Neulepenkit ja -promenadi alkoi Ventelän talolta, mistä paikkakunnan eri naisjärjestöistä koostuva väki lähti neuloen ja virkaten kohti Kurikkalan patsasta.

– Tästä tulee uusi perinne, joka päättyy pipotukseen, Ohtamaa mainitsee.

Puistonpenkeillä käsitöitä tekevä, ilahduttavan monipäinen naisjoukko herätti ohikulkijoissa ihastusta. Kädet nousivat autoista vilkuttelemaan värikkäälle neulejengille.

Pipon neuloi tänä vuonna Hannele Saarela Taitokeskus Kalajoen pyynnöstä.

– Minulla on tuollainen kytkös Taitokeskukseen, hän naurahtaa ja vinkkaa kohti käsityöohjaaja Marika Saarelaan.

– Minä olen tämmöinen kutoja, hän jatkaa.

Marika Saarela kertoo Hannelen tekevän käsityöt taitavin käsin ilman mitään ohjeita.

– Taito on kehittynyt vuosien varrella, Hannele sanoo.

Hän otti mallia pipoonsa – jonka neuloi vuorokaudessa – Jussi Kurikkalan vanhoista valokuvista. Sen perusteella pipoon muodostui reikäinen osio vähän kuin tuuletuskanavaksi. Sinivalkoisen värityksen Hannele keksi itse.

Kurikkalalle tyypilliseen pipoon kuuluisi myös korvaläpät ja nauhat.

– Ne tulevat ensi vuonna. Nyt kokeillaan, miten tämä malli istuu, Ohtamaa kertoo.

Hän kiipeää tikkaita pitkin haitarimusiikin säestäessä kurottelemaan kohti patsaan päätä. Pipo istuu patsaalle niin hyvin kuin se sellaiselle voi istua.

#