tiistai 31.1.2023 | 18:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sonja Lumme on perinyt viherpeukalon äidiltään

Sari Passoja-Verronen
Pe 29.3.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Hiekkasärkät

Innokkaana puutarhaihmisenä tunnettu Sonja Lumme on mukana viikonloppuna Event Park Arenalla järjestettävillä Piha, puutarha ja kädentaito -messuilla. Hän antaa vinkkejä yrttien kasvattamiseen ja unelmien puutarhan tekemiseen.

– Äitini oli viherpeukalo, ja olen tainnut periä sen häneltä. Olen sanonut, että minut on kasvatettu tomaattien kanssa kasvihuoneessa, niin paljon siellä oleskelin äidin kanssa pienenä tyttönä, Sonja muistelee.

Erikoistomaatit ja kasvihuone ovat edelleen tärkeä osa hänen omaa puutarhaansa. Sonja sanookin innostuvansa helposti uusista lajikkeista.

– Perinteiset, luotetut lajit ja lajikkeet on aina oltava, mutta kasvatan joka vuosi noin 50 erilaista tomaattia, ja kokeiltavaa riittää, sillä lajikkeita on yli 12000. Ja kun taimistolle tulee uutuusyrtti, on se saatava heti kokeiluun!

Yrttien Sonja sanoo olevan siinä mielessä kiitollisia kasvatettavia, että ne viihtyvät hyvin ruukuissa. Yrttitarhuri ei siis tarvitse isoa tilaa tai puutarhaa, patio tai parvekekin riittää.

– Puutarhaan voi myös perustaa komean yrttiympyrän, senkin tekemiseen opastan messuilla, hän toteaa.

Yrttien kasvatuksen voi aloittaa vähään tyytyvistä ruohosipulista, timjamista ja persiljasta.

– Yllättäen myös basilika on verraten helppo kasvatettava, kun vain taitaa niksit.

Moni erikoisempikin yrtti viihtyy kesällä ruukussa lämpimällä terassilla. Niitä ovat vaikkapa oliiviyrtti ja sitruunaverbena, joiden kasvatuksen ja käytön Sonja esittelee messuilla monien muiden ihanien yrttien lisäksi.

– Avomaalla viihtyvistä yrteistä monivuotisia ovat muun muassa perinteiset lipstikka ja ruohosipuli, Sonja vinkkaa.

Jokaisella on oma unelmansa puutarhasta, ja niin pitää Sonjan mielestä ollakin.

– Unelmien puutarha syntyy hyvistä käytännöllisistä ratkaisuista, oivalluksesta ja kätevistä ideoista. Kannattaa tutustua kasveihin ja istuttaa oikea kasvi oikeaan paikkaan. Väärään paikkaan istutettu kasvi ei viihdy, se näivettyy ja voi huonosti, ja siitä tulee vain yksi murheenkryyni lisää.

Sonja muistuttaa, että pitää myös huomioida omat tarpeet ja toiveet, oma jaksaminen sekä elämäntilanne ja suunnitella puutarhaa sen pohjalta. Puutarhan on lupa myös muuttua vuosien mittaan.

– Nurmikko on muuten usein puutarhan ongelmakohta, neuvon myös sen hoidossa - tai korvaamisessa kokonaan jollain muulla.

Puutarhaähky yllättää Sonjan joskus heinäkuussa, mutta toisaalta silloin alkaa taas satokausi, joka on hänestä ihanaa aikaa.

– Yritän myös noudattaa omaa neuvoani: tee sellainen puutarha, jonka jaksat ja ehdit hoitaa. On paljon hyviä vaihtoehtoja ja niksejä, joiden avulla pääsee helpommalla.

Juuri nyt on hyvä aika suunnitella kesän istutukset ja miettiä mahdolliset puutarhan uudistukset.

– Juuri nyt tärkeitä ovat myös tietenkin kylvöt ja esikasvatus. Itse kasvatan kaikki tomaatit ja yrtit siemenestä. Ruukut ovat täynnä itäviä siemeniä ja pikku taimia, jotka puhkuvat elämää ja odottavat aurinkoa ja kesää, kertoo Sonja innostuneena.

Väärään paikkaan istutetusta kasvista tulee murheenkryyni.

#