perjantai 10.7.2020 | 03:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Menopeli: Ketterä lumityökone

Markus Kärkinen
La 9.2.2019 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Koneurakointiyritys Visuri & Paavolan hallin pihalla minua odottaa JCB 409 –pyöräkuormaaja vuosimallia -17. Kone on varustettu niin sanotulla U-auralla. Nimitys tulee siitä, että suoran aurauslevyn molemmissa päissä on nivelletyt pikkusiiviksi kutsutut lisäkkeet, jotka kääntyvät hydraulisesti, ja joilla aurasta saadaan haluttaessa leveän ja kantikkaan U-kirjaimen mallinen.

– Tällä voi tarvittaessa mennä kapeampaankin paikkaan, ja siivet levitettynä taas saa isommalla pihalla nopeammin tulosta, toimitusjohtaja Marko Paavola kertoo.

Ajoneuvon liikkumisen kannalta oleelliset hallintalaitteet ovat kuin automaattivaihteisesta pakettiautosta: lattialla on jarru ja kaasu ja urakkanupilla varustettu ratti on liki vaakatasossa kuljettajan edessä. Auran liikkeitä puolestaan hallitaan kuskin oikealta puolelta löytyvällä kevytkäyttöisellä ”joystickillä”.

Koeajoa varten minulle on jätetty auraamaton alue hallin sivulle, joten hallintalaitteiden läpikäymisen jälkeen hyppään puikkoihin ja alan aurata pihaa.

Mieleen tulee lapsuuden kaivurileikit. Kaikkea pitää ajatella kolmiulotteisesti. Auraosan liikuttelu tuntuu heti varsin intuitiiviselta ja sujuu jotenkuten kylmiltäänkin, mutta koneen runko-ohjaus vaatii totuttelua. Hitaassa vauhdissa lievemmillä käännöskulmilla tuntuu, että kone kääntyy vasta, kun ratin oikaisee. Vaikutelmaa korostaa ohjaus, joka ei palauta lainkaan. Ei koneella ajaminen varsinaisesti vaikeaa ole, mutta tarkka ja tehokas työskentely vaatisi selvästi harjoittelua. Reilummin käännettäessä peräosa, johon hyttikin kuuluu, tuntuu sen sijaan olevan käännöksessä heti mukana. JCB on myös hyvin ketterä, ratti linkussa kone pyörähtää ympäri miltei paikallaan.

Eräs mielenkiintoinen ilmiö on ala-asennossa olevan auran vaikutus koneen ohjautuvuuteen. Tasaisen höttölumen siirtely ei juuri koneen sisällä tunnu, mutta muun lumen seassa olevat tiiviimmät kohdat saattavat kohdalle sattuessaan pakottaa konetta jompaankumpaan suuntaan sivulle. Ilmiö pääsee yllättämään minutkin, kun poistan lunta hallin seinustalta ja osun katolta pudonneeseen lumeen. Onneksi vauhtia on vähän, kovemmalla nopeudella yllättävä sivuttaisliike olisi voinut päätyä suoraan seinään.

Lumenluontivarusteinen pienehkö pyöräkone on näppärä laite ja kuskin näkökulmasta asiat ovat kunnossa. Oman kokemuksen myötä kunnioitus alan ammattilaisia kohtaan vankistuu. Vaikka portaattomalla hydraulisella voimansiirrolla varustetun laitteen saakin sinänsä helposti liikkeelle, on millintarkka työ urakkatahdilla oma asiansa.

Menopeli-juttusarjassa toimittaja testaa erilaisia talvisia menopelejä. Vinkkaa koeajattavista menopeleistä toimitukseen toimitus@kalajokiseutu.fi.

#