perjantai 10.7.2020 | 03:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Luonnossa: Kiurunkin kevätmuutto aikaistunut hieman

Jarmo Vacklin
To 17.1.2019 klo 09:45

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Viime vuosien leudot talvet ovat helpottaneet kiurunkin elämää suuresti. Muistissa ovat kovat pakkastalvet, jotka koittelivat kiurujen talvehtimisalueita Keski-Euroopassa ja silloin moni kiuru jäi palaamatta kotipellolleen Suomessa.

Kiuru on hyvin paikkauskollinen lintu ja palaa yleensä aina samalle reviirilleen. Aikaisemmin kiurua ei juuri nähty vielä maaliskuussa eteläisessä Suomessa, harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta.

Nykyisin ensimmäiset kiurut palaavat Pohjois-Pohjanmaan pelloille jo maaliskuun alkupuolella. Tosin päämuutto painottuu yhä huhtikuun puolivälin tienoille, jolloin parvissa saattaa olla satojakin kiuruja.

Kiurut ovat aina koittaneet talvehtia Suomessa ja yleensä talvehtimiset ovat jääneet yrityksiksi. Leutojen ja vähälumisten talvien johdosta talvehtimiset onnistuvat entistä useammin ja eteläisessä

Suomessa kiuruja nähdään pienessä määrin jo läpi talven ja ensimmäiset muuttajat tulevat etelärannikolle jo helmikuussa. Vanha sanonta: kuu kiurusta kesään, ei kyllä enää pidä paikkaansa.

Kiuru ei pysty valloittamaan koko Suomea nopeasti sinitiaisen tai viherpeipon lailla.

Kiuru on todellinen peltolintu ja Lapissa ovat suuret peltoaukeat harvinaisia. Kiuru kelpuuttaa varsin

nihkeästi suot tai hakkuuaukeat pesäpaikoikseen. Sen sijaan kiuru on mieltynyt muun muassa avariin ratapihoihin, joilla kiurut visertävät korkealla kevätlauluaan.

#