torstai 30.6.2022 | 02:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tätä perunaa ei pakata kuluttajapussiin – Mäkelän tilalla Himangalla kasvanut peruna rikkoi Suomen ennätyksen

To 27.9.2018 klo 21:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pia Räihälä

Himanka (KP)

Mäkelän perunatilalla Himangalla nostettiin viime viikolla pellosta valtava peruna. 1,216-kiloinen Colomba-lajikkeen edustaja tuli päivänvaloon ruokaperunan syysnostoissa viime viikolla.

– Työntekijä otti sen talteen nostokoneen päällä. Ei meillä silloin ollut mitään ajatusta, että se olisi joku ennätysperuna, kertoo vanhempiensa kanssa perunatilaa pyörittävä Kimmo Mäkelä.

Peruna tuotiin pakkaamolle, missä se punnittiin. Komistus seisoi muutaman päivän pöydällä ihasteltavana. Sitten tilan työntekijä Antti Kangas löysi sosiaalisesta mediasta jutun vähän yli kilon painavasta perunasta, jonka kehuttiin olevan Suomen suurimpia.

– Totesimme, että onhan meillä pöydällä paljon isompi! Kahvitunnilla googlailimme ja löysimme netistä Suomen Jättikasvisyhdistyksen, kertoo Mäkelä.

Jättikasvisyhdistykselle toimitettiin perunasta ja sen punnituksesta valokuvia ja videota, ja yhdistys vahvisti kyseessä olevan uuden Suomen ennätyksen perunan painossa. Ennätysperuna pakattiin muovikelmuun ja pehmusteisiin ja lähetettiin Mäntsälään lauantaina järjestettäviin jättikasvisten SM-kilpailuihin ja näyttelyyn.

Mäntsälän tapahtuma on vuosittainen pääpunnitustapahtuma, jonne kasviksia voi tuoda myös suoraan punnittaviksi. Niinpä Himangalla saadaan vielä tovi jännittää SM-tittelin saamista.

– On myös harrastajia, jotka tarkoituksella yrittävät kasvattaa oikein isoja kasviksia, Kimmo Mäkelä huomauttaa.

Perunanviljelijälle jättimäinen peruna on kaksipiippuinen juttu:

– Kun noin ison perunan viljelee, niin sitä kokee ammattiviljelijänä epäonnistuneensa! Me pakkaamme perunamme kuluttajapusseihin, eikä tuollaista voi laittaa kilon tai kahden pussiin. Mutta olihan se kuitenkin mukava yllätys, Kimmo Mäkelä naurahtaa.

Hän ei epäröinyt ilmoittaa perunaansa SM-kisaan, kun sellaisesta tieto saatiin.

– Perunan kulutus on laskemassa, ja olen siitä vähän huolestunut. Kaikki julkisuus perunalle on positiivista. Sehän on aivan loistava ja terveellinen pääruoka, jonka oheen on hyvä tehdä monenlaista muuta. Sillä on myös tosi pieni hiilijalanjälki ja se kuluttaa vähän vettä eli on ekologinen.

Kuluneena kesänä Mäkelän tilallakin on tosin pitänyt kastella perunaa.

– Satotilanne näytti kesällä todella huolestuttavalta, mutta kastelun ansiosta päästiin kuitenkin ihan hyviin satoihin. Laatuhävikkiä kyllä tulee, koska kuivuus oli niin raaka.

Ennätysperuna kasvoi lohkossa, jolle oli siirretty maita ojankaivuusta.

– Siinä on kaikenlaista maata sekaisin, paljon raakamaata ja myös ruokamultaa. Ihmetyttää, miten sillä paikalla on voinut kasvaa tuollainen peruna. Ei siihen ainakaan lannoittaminen ole vaikuttanut, Kimmo Mäkelä hämmästelee.

Suomen Jättikasvisyhdistys on luvannut lähettää perunan takaisin Himangalle SM-kisan jälkeen. Mäkelä ei vielä osaa sanoa, mitä sille sitten tehdään.

– Jaa-a. Siitähän tekisi kyllä aika pitkän pätkän lohkoperunoita!

Suomen Jättikasvisyhdistyksestä kerrotaan, että tänä vuonna on noussut todella suuria perunoita ympäri maata. Näillä seuduilla kasvuolot ovat olleet ilmeisesti erityisen hyvät, sillä edellisenkin ennätyksen haltija on Kannuksesta: Heleena Kinnusen kasvattaman 1,025-kiloisen perunan ykkössija kirjattiin vain päivää ennen Mäkelän tilan vielä kovempaa tulosta.

Suomen Jättikasvisyhdistys on perustettu vuonna 2010, ja sen tarkoitus on levittää jättikasvisten kasvatustietoa ja jakaa jättikasvisten siemeniä jäsenilleen. Yhdistyksen jäsenmäärä on noin 140, mutta SM-kilpailu on avoin myös yhdistyksen ulkopuolisille osanottajille.

"Siitähän tekisi kyllä aika pitkän pätkän lohkoperunoita!"

#