perjantai 14.12.2018 | 16:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kansallisrotu tuulisessa piirinmestaruushaukussa - Petri Siiroselle suomenpystykorvan käyttäminen metsästyksessä on osa ikiaikaista ketjua

Kalajokiseutu+ | La 22.9.2018 klo 18:00 [päivitetty su 12:15]

Sanni Aho

Syysmyrsky teki Vetelissä lauantaina ja sunnuntaina järjestettävän linnunhaukun piirinmestaruuskokeen ensimmäisestä päivästä haastavan.

–  Koira pelaa vainulla ja tuuli vei hajuja mennessään, kertoo järjestelyistä vastaavan Vetelin Erän Raimo Haapalehto.

Kokeeseen osallistui seitsemän koiraa ja metsään lähdettiin aamuvarhaisella. Yksi osallistujista oli kalajokinen Petri Siironen, jonka 5-vuotias uroskoira Viki oli mukana kokeessa.

– Vikillä metsästetään kaikkea muuta, paitsi hirveä, kertoo Siironen ja kuvailee koiraa monipuolisesti.

Siiroselle suomenpystykorva lajiksi oli selvä jo ala-asteikäisenä.

Metsäkanalintujen määrä on Keski-Pohjanmaalla vähentynyt ja harrastajat pitävät syyllisinä maastojen muokkausta sekä kylmiä keväitä.

– Keski-Pohjanmaan metsissä pitää olla todella innostunut harrastaja, että jaksaa ryteikössä hirvikärpästen kanssa mennä.

Suomenpystykorvien lintuhaukkuihin osallistumista Petri Siironen pitää tärkeänä. Kilpailuissa menestyneitä koiria käytetään mielellään jalostuksessa ja monipuolinen geeniperimä on rodulle tärkeää.

– Itse kilpailu ei ole niin tärkeä, vaan se, että saadaan tietoa koirista ja niiden ominaisuuksista, Siironen toteaa.

Siironen toivoo, että suomenpystykorvakoiran maine pihan perällä räkyttävästä maatiaiskoirasta hälvenisi. Sen eteen tehdään valtakunnantasolla markkinointi- ja tiedotustyötä.

– Itse asun rivitalossa ja naapurit eivät edes tienneet, että meillä on pystykorva.

Suomenpystykorvia rekisteröidään vuosittain noin 600 kappaletta ja määrä ei siitä saisi laskea. Kilpailuissa saadut tiedot antavat muutakin osviittaa jalostukseen, kuin vain omistajan puheet koirasta.

Kansallisrodun käyttöä metsästyksessä Siironen vaalii.

– Vaikka on tutkapannat, goretexit ja muuta tekniikkaa, niin suomenpystykorvan käyttäminen metsästyksessä tuo osaksi ikiaikaista ketjua. Metsästystapa on sama nyt, mitä se oli aikoja sitten.

Keski-Pohjanmaan haukkuvien lintukoirien yhdistyksessä on käynnissä kummitoimintaa, jonka kautta kiinnostuneet pääsevät halutessaan mukaan haukkuvalla lintukoiralla metsästävän matkaan.

#
Fingerpori