perjantai 10.7.2020 | 02:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tyttöjen jalkapallotoiminta on nosteessa – valmentajista jopa pulaa

Ke 15.8.2018 klo 16:15 | päivitetty ke 16:17

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Heidi Vierimaa

Merenoja/Pirkonsuo

Kalajoen Pallossa harjoittelee tällä hetkellä kolme tyttöjoukkuetta, 2003, 2006 ja 2009 syntyneet. Jalkapalloa harrastavia tyttöjä on kaiken kaikkiaan 80-90, kun pari vuotta sitten oli vain muutamia poikien joukkueissa pelaavia tyttöjä. Viime syksynä tyttöjen jalkapallotoiminta pääsi toden teolla vauhtiin, kun seura alkoi muodostaa joukkueita ja kouluttaa valmentajia, jolloin yhä enemmän jalkapallosta kiinnostuneita tyttöjä saatiin mukaan.

– Ikäluokkien puolesta olisi pitänyt tehdä enemmän joukkueita, mutta se vaatisi enemmän valmentajia ja toimihenkilöitä, tiedottaja Riikka Salonpää sanoo.

– Yhtäkkiä tyttöjen ykköslaji monen kohdalla on vaihtunut jalkapalloon ja pelaajia tuntuu tulevan ovista ja ikkunoista. Monella onkin muita urheilulajeja ja se on vain etu, valmennuspäällikkö Tommi Känsäkangas painottaa.

Valmennuspäällikkö on huomannut, että tytöt hoitavat asiansa hieman paremmin kuin pojat eli ilmoittautuvat treeneihin ja peleihin tunnollisemmin. Tietenkin tytöilläkin on intoa harrastaa jalkapalloa kunhan puitteet ovat kunnossa. Tyttöpelaajien jalkapallotaitojen kehittyminen on ollut nopeaa, mistä osoituksena voidaan pitää -06-tyttöjen kahta voittoa kovatasoisesta Kokkola Cupista.

Kalajoen Pallossa ollaan siis tehty paljon oikein, kun juniori- ja varsinkin tyttöjalkapallo ollaan saatu nosteeseen ja joukkueita perustettua. Känsäkangas ja Salonpää arvelevat syyksi ainakin sen, että toiminta on nyt organisoidumpaa ja on huomattu, että joukkueet tarvitsevat valmentajan lisäksi joukkueenjohtajan, rahastonhoitajan ja huoltajan.

– Nyt on herätty siihen, ettei joukkue pyöri vain vanhempien varassa, Salonpää toteaa.

– Painopiste tyttöjalkkikseen on nyt toteutunut ja seuraava tavoite on saada 10-20 koulutettua valmentajaa lisää. Seuran ja joukkueiden taso kehittyy vain valmennusta kehittämällä, Känsäkangas muistuttaa.

Syksy tuokin tullessaan E- ja D-tason valmentajakoulutukset: seura tarvitsee lisää valmentajia, jotta joka ikäluokalle saataisiin oma joukkue. Tällä hetkellä seuralla on kymmenen D-tason valmentajaa ja määrä on riittämätön jalkapallon kasvavaan suosioon nähden. E-taso on aloitustaso, kunnes Palloliitto uudistaa valmentajakoulutuksen.

– On pelaajien etu, että tarjolla olisi oman iän ja tason mukainen joukkue, Salonpää sanoo.

Syyskausi on käynnissä ja -03-tyttöjen sarjapelejä on jäljellä vielä viisi. Kaikkien tyttöjoukkueiden treenit jatkuvat niin pitkälle syksyyn kuin mahdollista. Uusia pelaajia otetaan vastaan valmentajatilanteesta huolimatta. Talvikaudella treenit jatkuvat Event Park -hallissa ja saleissa.

– Talviharjoittelun osalta meillä on kohtuullisen hyvä tilanne: EP-areenalla on tekonurmi ja kasitien varteen valmistuu syksyllä uusi väliaikainen liikuntasali. Lajinomainen harjoittelu tekonurmella on elinehto, jotta pelaajat kehittyvät ikäluokkansa tahdissa. Treenaaminen hallissa on myös mielekästä ja motivoivaa. Haasteena on joukkueen kustannusten nousu, koska tekonurmihalli on tällä hetkellä hintava. Kevät ja syksy ovat haastavaa aikaa, joten jalkapalloväen suurimpana haaveena on ulkotekonurmi esimerkiksi Kummalaan, Känsäkangas valottaa.

Molemmat seuran aktiivit nauttivat jalkapallon tuomasta yhteisöllisyydestä ja pitävät jalkapalloa erittäin kasvattavana toimintana, jota olisi syytä tukea samaan tapaan kuin jääkiekkoakin.

– Kun olen tehnyt töitä yläkoululaisten kanssa, on ollut kiva nähdä nuoret harrastamassa, eikä ”siinä toisessa joukkueessa” tupakit suussa, Känsäkangas naurahtaa.

– Kehittäähän se itseäkin, kun valmentaa ja on hienoa, kun saa tehdä osansa sen suhteen, että lapset pysyvät oikealla polulla, Salonpää lisää.

#