perjantai 10.7.2020 | 21:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Luonnossa: Rantaluhtalitukka on rantojen kaunistus

Ke 27.6.2018 klo 11:40 | päivitetty ke 11:41

Jarmo Vacklin

Kalajoki

Kaunista rantaluhtalitukkaa ei voi juuri olla huomaamatta retkeiltäessä alkukesällä kosteilla rantaluhdilla. Varsinkin kun kasvi saattaa kasvaa liki puoli metriä korkeaksi. Myös rantaluhtalitukan enimmäkseen valkoiset kukat ovat varsin suuria ja näyttäviä.

Toisinaan kasvista näkee myös vaaleanpunaisia tai sinisiä yksilöitä. Parhailla kasvupaikoilla rantaluhtalitukkaa saattaa esiintyä tiheinä ja laajoina kasvustoina.

Parhaiten rantaluhtalitukan löytää Perämeren rannikon tasaisilta rantaluhdilta sekä eteläisestä Suomesta. Sen sijaan sisämaassa esiintyminen on harvempaa ja kasvi puuttuu laajoilta alueilta keskisessä Suomessa.

Rantaluhtalitukka on Suomessa kasvavista luhtalitukoista yleisin alalaji. Sateisina ja pilvisinä päivinä rantaluhtalitukan löytäminen on vaikeampaa, sillä kasvin kukinto menee suppuun ja nuokahtaa alaspäin, kunnes aurinkoinen sää jälleen virvoittaa kukinnon auki.

Menneet sukupolvet ovat käyttäneet rantaluhtalitukkaa myös muun muassa salaateissa. Kukinta ajanjakso on pitkä: toukokuun lopulta jopa elokuun alkuun.

#