MAINOS

Rahankäyttöä opetetaan yhä nuoremmille

MAINOS - SALDO.COM -

Rahankäyttö on asia, josta avoin puhuminen on hyvin tapauskohtaista. Osa tykkää puhua avoimesti omista raha-asioistaan, kun taas toisille se on lähes tabu. Perheessä asioista olisi kuitenkin hyvä keskustella niiden oikeilla nimillä – ikätaso huomioiden.

Nykyään tähän onkin tullut muutosta. Siinä missä ennen lapset eivät välttämättä täysin tienneet, mitä omat vanhemmat tekevät työkseen, on talousopetuksesta puhuttu enemmän niin mediassa, kuin kouluissa. Mutta pitäisikö tästä olla vieläkin enemmän avointa keskustelua?

Onko taloudenhallinnan opetus kotien vai koulujen vastuulla?

Talousosaaminen voi parhaimmillaan luoda mielenrauhaa sekä vanhemmille, että lapsille. Oman talouden taitaminen on välttämätöntä edes jossain määrin, jotta rahat riittävät kaikkeen tarvittavaan. Jo päiväkoti-ikäisten lasten kanssa rahasta tulee puhuttua paljonkin, sillä lapsia kiinnostaa erityisen paljon ostaminen. Rahaleikit ovatkin hyvä keino opettaa lapsille taloustietämystä jo anivarhain.

Mutta kenelle vastuu tästä kuuluu? Vanhemmat ovat tänä päivänä säästäneet yhä enemmän pesämunaa lapsilleen tulevaisuutta varten. Joillekin tämä voi tulla täysin yllätyksenä silloin, kun rahat saadaan omaan käyttöön.

Jos rahankäytöstä ei ole mitään hajua, voi vuosien aikana kertynyt potti vajota kuin tuhka tuuleen. Olisi tärkeää, että kouluissa opetettaisiin talouteen ja esimerkiksi asuntosäästämiseen liittyviä asioita jo varhain. Tästä voisi olla todella suuri hyöty paitsi tuleville aikuisille, myös koko yhteiskunnalle.

Ei silti voida vähätellä huoltajien vastuuta lastensa taloustietämyksestä. Olisi hyvä, jos rahasta pystyttäisiin puhumaan avoimesti ja realistisesti. Ei niin, että se on asia, josta täytyy aina kinastella. Tai puolestaan niin, että rahaa tai kalliita hankintoja putoaisi kuin taikaiskusta, kun sitä haluaa. Tasapaino olisi tässäkin tärkeää.

Rahalainat hyvä apu – kunhan niitä käyttää harkiten

Jokainen lapsi tai nuori on varmaan joskus lainannut kaveriltaan jotain. Joskus puhetta kuulee myös aikuisten maailmasta asuntolainoista tai autolainoista. Myös lainoista on hyvä keskustella; milloin niitä on järkevää ottaa ja mitä tapahtuu jos niitä ei maksa takaisin.

Lainat ovat loistava apu silloin, kun niitä ottaa oikeaan tarpeeseen – oma taloustilanne realistisesti huomioiden. Luottoa otetaan yleensä tilanteissa, joissa rahan tarve olisi välttämätön esimerkiksi äkillisen elämäntapahtuman vuoksi. Äkillinen sairastuminen voi olla yksi tällainen tapaus, jolloin lainaan turvaudutaan.

Miten ottaa talous puheeksi?

Jos lasta tai nuorta ei kiinnosta keskustella taloudesta ollenkaan sillä tyylillä mitä olet kokeillut, on hyvä alkaa miettiä keinoja, millä tavoin nuoret nykypäivänä tavoittaa. Nykyään on olemassa paljon erilaisia Youtube-kanavia sekä TikTok-tilejä taloudenhallintaan liittyen. Myös monilta talouteen keskittyviltä nettisivuilta löytyy runsaasti helppoja säästövinkkejä yksinkertaisessa muodossa.

Lisäksi monesti lapset tai nuoret saadaan motivoitumaan pienillä porkkanoilla. On yksilökohtaista, mikä motivoi kutakin, mutta yleensä ne ovat hyvä keino. Voi olla hyvä laittaa nuori miettimään raha-asioita varsinkin siinä vaiheessa, kun hän miettii muuttamista omaan talouteen.

Monesti lapsilla tai nuorilla voi olla suuria, hieman epärealistisiakin unelmia. Ei kuitenkaan kannata kuopata niitä, sillä unelmat pitävät elämän yltäkylläisenä. Auta lasta tai nuorta pilkkomaan unelma pienempiin osiin ja miettikää yhdessä virstanpylväitä esimerkiksi piirtämällä, kuinka unelma voidaan lopulta saavuttaa.

Monet unelmat on täysin mahdollista toteuttaa, mutta niiden eteen täytyy ehkä tehdä pitkäjänteistä työtä. On hienoa elää välillä flown mukana, mutta myös suunnitelmallisuuden harjoitteleminen ei ole lainkaan pahitteeksi. Paperille tai tietokoneelle kirjoitettuna unelmat voivat vaikuttaa suuritöisiltä, mutta toisaalta ne auttavat realistisoimaan mitä minkäkin asian eteen tulisi saavuttaa, jotta unelma toteutuisi. 

Kannustetaan siis tulevia taloudenhallitsijoitamme pienestä pitäen ja yritetään olla heidän tukenaan. Onhan heissä kuitenkin tulevaisuus.