MAINOS

Lomalle lainarahalla?

MAINOS - LAINAT.fi -


Kesälomakausi alkaa olla lähellä ja matkustusrajoituksien helpottaessa monet suunnittelevat nyt kesälle matkoja, joko kotimaahan tai ulkomaille. Loma on aina iso menoerä, joka tekee monesti loven omaan budjettiin. Useat päätyvätkin ottamaan lainaa lomamatkan rahoittamiseksi.

Milloin lainan ottaminen lomamatkaa varten on hyvä idea?

Loman rahoittamisessa lainarahalla ei ole mitään vikaa, mikäli se on järkevää omaan taloudelliseen tilanteeseen nähden. Tämä tarkoittaa sitä, että ei aja itseään liian tiukkaan tilanteeseen lainan takaisinmaksun suhteen. Jo lomamatkaa ja sen budjettia suunnitellessa kannattaa pitää mielessä, että lainat tulee aina pystyä maksamaan takaisin, ja että se summa, minkä lainaat, ei ole sama kuin se summa, minkä maksat takaisin. Lainaa ottaessa varsinaisen lainasumman päälle tulee aina korkoa ja muita kuluja, jotka kasvattavat kokonaissummaa. Hyvä keino päästä selville lainan todellisista kuluista on kiinnittää erityistä huomiota lainatarjouksissa kerrottavaan todelliseen vuosikorkoon, sillä tähän prosenttilukuun on sisällytetty kaikki kulut, mitä lainasta koituu. Sen jälkeen voi alkaa miettiä, kuinka pitkäksi aikaa lainan haluaa ottaa. Mitä pidempi takaisinmaksuaika, sitä enemmän lainasta tulee ylimääräisiä kuluja. Onkin järkevää suhteuttaa haluttu lainasumma ja takaisinmaksuaika omaan elämäntilanteeseen ja miettiä, onko haluttu lainasumma sopivan kokoinen, vai pääsisikö itse tulevaisuudessa helpommalla, jos ottaisi esimerkiksi hiukan vähemmän lainaa.

Hetken mielijohteesta ei yleensä kannata ottaa lainaa. Silloin on suurempi riski siihen, että ei ole loppuun saakka harkinnut lainan takaisinmaksua, tai ei ole perehtynyt kunnolla lainaehtoihin ja kokee ikäviä yllätyksiä takaisinmaksun alkaessa. Ei ole myöskään totta, että pienituloisen ei tulisi ottaa lainaa lomamatkaa varten. Esimerkiksi monissa perheissä voi olla tiukka taloustilanne, jonka seurauksena perhe ei ole päässyt koskaan yhdessä oikealle lomalle. Mikäli budjetoinnin ja takaisinmaksun suunnitteluun käyttää aikaa, on täysin mahdollista toteuttaa pitkäaikainen haave perheen yhteisestä lomasta ilman, että koko loppuvuoden talous on kuralla. 

Mihin lainarahalla kannattaa suunnata?

Lomakohdetta valitessa kannattaa ottaa huomioon muutama asia. Ensinnäkin tulee tutustua lomakohteen hintatasoon. Tämä on melkein tärkeämpää kuin itse matkan hinta. Kuvitellaan esimerkki, jossa löydät halvat lentoliput ja kohtuuhintaisen hotellin kaukaisesta lomakohteesta, mutta et perehdy paikalliseen hintatasoon ennakkoon. Päästyäsi kohteeseen, huomaat, että budjettisi ei riitä kunnolla elämiseen loman aikana, koska kohteen hintataso on niin korkea. Etenkin, mikäli loma on rahoitettu lainalla, tämä voi olla suuri pettymys, jos lomalla ei ole varaa tehdä mitään, tai edes syödä muualla kuin aivan halvimmissa paikoissa. Tästä syystä kohteen valintaan ja siihen tutustumiseen kannattaa käyttää aikaa, sillä se palkitsee myöhemmin.

Lähikohteista voidaan ottaa esimerkkinä vertailuun vaikkapa Latvia ja Norja. Molempiin pääsee suht nopeasti ja edullisesti, mutta hintataso on täysin eri. Sama pätee moneen muuhunkin kohteeseen, esimerkiksi Aasia vs. Karibia. Hyvä suunnittelu on siis kaiken a ja o.