MAINOS

Miksi lainan vertaaminen kannattaa?

MAINOS -

Jos olet päättänyt lähteä hakemaan lainaa, hyvin usein haluat ensimmäiseksi ottaa yhteyttä omaan pankkiisi ja kysyä lainaa heiltä. Vaikka pankit ovatkin hyviä lainanantajia ja vaihtoehtoja, kannattaa kuitenkin tutustua koko markkinaan ennen kuin teet päätöksen.

Vain vertailemalla eri lainatarjouksia pystyt ymmärtämään sen, mikä laina on edullisin ja löytää samalla mahdollisesti aivan uuden vaihtoehdon tutun pankin antamalle tarjoukselle. Parhaassa tapauksessa lainan vertaaminen säästää paljon rahaa pitkällä aikavälillä sekä vertaaminen netissä on hyvin suoraviivaista. Kerromme siitä kaikesta lisää alla.

Tiedä mitä vertailla

Jotta paras laina löytyisi, sinun tulisi tietää, mitä asioita kannattaa erityisesti vertailla keskenään. Mainoksia kuunnellessa nimittäin saa helposti käsityksen siitä, että jokainen lainanantaja on paras ja edullisin, mutta tarkat yksityiskohdat selviävät vasta lainatarjouksen saannin jälkeen.

Lainatarjous on aina henkilökohtainen ja se perustuu omiin tietoihisi, taloustilanteeseen ja etsimäsi lainan kokoon, lainanantajan maksuihin sekä takaisinmaksuaikaan. Alle olemme koonneet yhteen muutaman lainakriteerin, joita vertaamalla pystyt helposti erottamaan jyvät akanoista ja löytämään parhaan lainan.

Lainatyyppi

Lainan ehtoihin vaikuttaa monesti se, minkälaisesta lainasta on kyse. Pienisummaisissa lainoissa suositaan yleensä kulutusluottoja, joita myönnetäänkin yleensä jopa 60 000 euroon asti. Tätä suuremmissa lainoissa korot ovat matalampia, mutta niitä harvoin voi esimerkiksi hakea suoraan netistä. Tällöin oikea osoite on suoraan pankki.

Lisäksi ehtoihin vaikuttaa se, onko kyseessä vakuudellinen tai vakuudeton laina. Yleensä kulutusluotot ovat vakuudettomia ja niitä voidaan hakea netistä helposti. Pankki pyytää joskus vakuutena esimerkiksi jotain omaisuutta tai mahdollisesti henkilövakuutta, jota ilman lainaa ei välttämättä myönnetä. 

Korot ja todellinen vuosikorko

Mainoksissa olevat korot ovat vain suuntaa-antavia, koska lainatarjouksessa kannattaa katsoa todellista vuosikorkoa. Siihen on lisätty kaikki muutkin lainaan liittyvät lainanhoitomaksut, kuten sen avausmaksut ja tilinhoitokulut. Se voi merkitä suuriakin eroja eri lainanantajien välillä. 

Vertailu säästää aikaa ja rahaa

Vaikka lainaisit vain muutaman tonnin, vertailu kannattaa aina. Pelkästään parin päivän mientitäajan aikana voit onnistua löytämään itsellesi lainan, joka on ehdoiltaan huomattavasti parempi kuin ensimmäinen vaihtoehtosi. Tällöin voitat käyttöösi enemmän rahaa, jolla on pitkällä aikavälillä suuri merkitys. 

Vertailua ei myöskään tarvitse tehdä lakki kourassa erikseen jokaisella rahalaitoksella, vaan se tapahtuu kätevästi netissä. Täytät vain lomakkeen ja saat lainatarjoukset suoraan sähköpostiisi. Voit tutustua niiden ehtoihin rauhassa ja vasta sen jälkeen tehdä päätöksen siitä, mikä niistä sopii sinulle parhaiten. Saatu lainatarjous ei sido sinua mihinkään.

Lainan vertailu on ilmaista ja nopeaa

Digitaalisessa aikakaudessa lainojen vertailu on helpompaa kuin koskaan. Netin vertailusivustot antavat tilaisuuden hakea lainaa kymmeniltä lainanantajilta ja saat vastaukset pikaisesti suoraan sähköpostiisi tai tekstiviestinä. Valitset itse haluamasi lainanantajan ja sen lainan, joka sopii koroiltaan, kuluiltaan ja lainan takaisinmaksuajaltaan parhaiten etsimääsi.