MAINOS

Turvaa taloutesi 5 fiksun vinkin avulla

MAINOS -

Tahtoisitko sinäkin nauttia taloudellisesti turvatusta elämästä ja muhkeammasta pankkitilistä? Fiksuja valintoja tekemällä sekä sinnikkyydellä oma talous on mahdollista saada hallintaan, olipa lähtökohta mikä tahansa.

Nappaa tästä 5 älykästä vinkkiä oman pankkitilisi iloksi!

1. Hoida asumiskustannukset kuntoon

Ota suurennuslinssin alle etenkin lämmitys- ja vesikustannukset. Nämä ovat usein asumisen suurimpia kustannuksia, joihin jokainen voi vaikuttaa arkisilla valinnoilla. Säästäväisempi suhtautuminen vedenkäyttöön näkyy nopeasti vuoden vesilaskussa. Mieti myös voisitko laskea kodin lämpötilaa parilla asteella. Viileämpi huoneilma paitsi edistää hyvää unta, säästät pienempien sähkölaskujen myötä vaikka ylimääräisen lomamatkan verran rahaa vuodessa.

2. Lainojen yhdistäminen

Löytyykö sinulta useampi laina? Kenties pienlainoja ja pikavippejä on kertynyt jo muutama, etkä pysy erilaisista korkomaksuista, eräpäivistä ja tilinhoitomaksuista enää mukana. Vaikka tilanne saattaa tuntua toivottomalta, kannattaa toimeen tarttua heti! Suomalaisen omalaina.fi -palvelun avulla voit saada yhdistelylainatarjouksia yli 30 eri pankilta tai rahoituslaitokselta täysin maksutta. 

Lainojen yhdistämisen jälkeen maksat monen kalliimman lainan sijaan vain yhtä isompaa ja edullisempaa yhdistelylainaa. Lainojen yhdistäminen tarjoaa pienempiä kuukausimaksuja, pidempiä maksuaikoja ja vain yhtä tilinhoitomaksua. Samalla saat myös mielenrauhaa, sillä laina löytyy yhdestä ja samasta paikasta.

3. Hanki tarpeellinen ja hemmottele itseäsi

Luo budjetit sekä pieniä että suurempia hankintoja varten, ja pysy tekemässäsi budjetissa myös ruokaostoksia tehdessäsi. Budjetilla elävän ei tarvitse unohtaa itsensä hemmottelua: voit esimerkiksi valita tietyn kuukausisumman joka toimii ylimääräisenä käyttörahana. Muista, että arkipäivän pieneltäkin tuntuvista hankinnoista voi muodostua merkittävä kuukausittainen kulu.

4. Säästä talouden turvatyyny

Oman talouden turvatyyny tai puskuri tarkoittaa sitä, että kerrytät tilille summan, joka riittää kattamaan muutaman kuukauden kulut hätätapauksen varalta. Usein puhutaan vähintään muutaman viikon kattavasta summasta. Puskurirahasto auttaa silloin, jos eteen sattuu yllättävä menoerä kuten vaikkapa rikkoutuneen kodinkoneen korvaaminen uudella, työpaikan menetys tai sairastuminen. 

Puskurisäästöjen avain on siinä, ettei näihin säästöihin kosketa kuin hätätapauksessa. Onkin järkevää avata erillinen säästötili ja aloittaa taloudellisen turvan kasvattaminen heti, kun tuloistasi jää edes hieman ylimääräistä. Puskurirahasto tuo mielenrauhaa, joten siihen kannattaa panostaa. 

5. Tee tilannekatsaus elämäntapoihisi

Tutki käytössäsi olevat suoratoistopalvelut, lehtien tai sanomalehtien tilaukset, ja harrastuksiin kuluvat menot. Mieti, voisitko karsia niistä joitakin pois hyödyntämällä vaikkapa suoratoistopalveluiden maksuttomia kokeilujaksoja, kansalaisopiston edullisia kursseja tai kirjastoa lehtien lukemista varten. Luo erillinen harrastusbudjetti, johon sisällytät näiden kaltaiset kulut. Älä kuitenkaan sotke harrastus- ja hemmottelubudjettia keskenään: harrastuksiin käyttämäsi menot ovat pidempään jatkuvia ja arkisempia menoeriä.