MAINOS

Rahoitusta autoon tai mökkiremonttiin? Selvitimme 3 asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon lainaa haettaessa

MAINOS -

Kevät on hyvää aikaa remontoida mökkiä kesää varten tai päivittää auto uudemmaksi. Harvalla on suuret käteisvarannot, joten rahoitusvaihtoehtoja kannattaa miettiä etukäteen.

Ota kotimaisen pankkipalvelujen ja rahoitusalan vertailualusta Sortterin vinkit talteen, mitä kannattaa ottaa huomioon rahoitusta hakiessa.

1.  Mikä rahoitusmuoto sopii tilanteeseen?

Erilaisiin hankintoihin löytyy monia rahoitusmuotoja. Vakuudettomista luotoista sellaisia ovat muun muassa kulutusluotto tai joustoluotto, jotka voivat toisinaan olla edullisempi ratkaisu korkotason perusteella kuin hyödykesidonnainen luotto, joita ovat mm. luottokortti tai osamaksusopimus.

Vakuudettomien luottojen korko on liikkunut 4–10 % välillä, kun taas luottokortin tai osamaksusopimuksen korko voi olla jopa 20 %.

Useimmiten nopein vaihtoehto rahoituksen saamiselle on vakuudeton kulutusluotto, joka on helppo hakea ja kilpailuttaa. Kuten luoton nimestäkin käy ilmi, ei kulutusluoton hakemiseen tarvitse erillisiä vakuuksia tai takaajia. Kulutusluotto sopii suuren hankinnan tai remontin tekemiseen, kun lainasumma on selvillä.

Mikäli tarvittavan luoton määrä ei ole tarkasti selvillä, voi joustoluotto eli limiittiluotto olla myös hyvä vaihtoehto. Joustoluotto toimii kuin luottokortti, eli luotolle haetaan kattomäärä, josta voi nostaa tarpeen mukaan vain osan kerrallaan. Jos luoton tarve kasvaa, voi limiittiin asti tehdä lisänostoja. Lisäksi luottoa lyhennetään vain sen mukaan, kuinka paljon sitä nostetaan käyttöön.

Usein joustoluotto saattaa tulla kulutusluottoa tai luottokorttia edullisemmaksi rahoitusmuodoksi. Lisäksi luottoraja on usein luottokorttia suurempi, jopa 60 000 €.

2.  Valitse aina sopivan kokoinen ja hintainen laina

Laina täytyy aina maksamaan takaisin korkoineen, joten lainaa ei kannata ottaa turhaan liikaa. Mitoita laina mahdollisimman hyvin hankinnan kohteeseen ja omaan talouteesi.

Pankit auttavat hakijaa mitoittamaan lainan koon hakijan omaan talouteen, sillä pankit mittaavat lainan riskiä ja hakijan kelpoisuutta erilaisten riskimittarien avulla.

Onkin tärkeää antaa lainahakemuksiin aina oikeat tiedot, sillä pankit hyvin nopeasti tunnistavat liian optimistiset tai virheelliset arviot, ja se saattaa haitata lainan saamista. Rehellisillä arvioilla ja oikeilla tiedoilla varmistat itsellesi parhaat mahdolliset lainaehdot ja myös sen, että laina aidosti soveltuu omaan taloudelliseen tilanteeseesi.

Pankki lähtökohtaisesti haluaa myöntää sinulle lainaa, mutta myös varmistua siitä, että pystyt suoriutumaan lainan takaisinmaksusta sovitun mukaisesti.

3.  Vertaile lainatarjoukset

Lainatarjouksia kannattaa aina vertailla, sillä lainatuotteiden korkotaso saattaa vaihdella jopa kuukausittain. Ajankohta voi vaikuttaa merkittävästi lainan kustannuksiin, kuten myös hakijan sen hetkinen elämäntilanne.

Koron lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota muihin kuluihin. Kulujen määrä voi vaikuttaa kuukausitasolla pienellä, mutta vuosien kuluessa summa saattaa kohota korkeaksi.

Todellinen vuosikorko sisältää koron lisäksi myös muut lainan kustannukset. Todellista vuosikorkoa käytetään yleisesti luottokorttien, osamaksusopimusten ja lainojen kustannusten vertailussa.

Myös erilaisten maksu- ja lyhennysvapaiden mahdollisuus kannattaa kartoittaa. Haastavassa taloudellisessa tilanteessa on hyvä asia, jos lainassa on mahdollisuus maksuvapaalle jaksolle tai lyhennysvapaille. Maksuvapaalla tarkoitetaan lyhyttä jaksoa, jolloin lainasta ei tule lainkaan maksuja. Lyhennysvapaa tarkoittaa tilannetta, jossa lainasta maksetaan vain korot.

Kilpailuta itse tai Sortterin lainavertailupalvelussa

Ensimmäinen lainatarjous on harvoin paras mahdollinen. Lainatarjoukset kannattaa aina kilpailuttaa – joko itse kysyen pankeista tarjoukset tai käyttämällä esimerkiksi Sortterin ilmaista lainavertailua.

Sortter selvitti, että vuonna 2021 heidän asiakkaansa säästävät tyypillisesti noin 1 038 euroa luottokustannuksissa, kun he käyttävät lainojen kilpailutukseen Sortterin vertailupalvelua. Kilpailuttamisen kautta saavutettu säästö on laskettu vertaamalla edullisimpia ja kalleimpia lainatarjouksia keskenään, kun lainasumma on ollut 8 000–10 000 euroa.

Sortter on yksi Suomen kattavimmista lainavertailupalveluista, joten vertailemalla lainatarjoukset Sortterin kautta löydät todennäköisesti edullisen lainatarjouksen. Lainahakemuksen täyttäminen vie vain 5 minuuttia, jonka jälkeen saat jopa kymmeniä lainatarjouksia.

Rahoita unelmasi ja lähetä lainahakemus.