Paikallisuutiset

Torvenkylän tuulipuisto on otettu käyttöön — Voimalat omistaa saksalaispankin hallinnoima rahasto

Kalajoella sijaitsevan Torvenkylän tuulipuiston voimalat on nyt pystytetty, rakennustyöt saatu päätökseen ja puisto on otettu käyttöön. Tuulivoimayhtiö Energiequellen toteuttamaan puistoon valmistui yhteensä seitsemän tuulivoimalaa, jotka tuottavat energiaa noin 25 000 kotitalouden vuositarpeen verran.

Puistossa tuotettu sähkö johdetaan maakaapelilla Fingridin linjan varteen rakennetulle uudelle sähköasemalle, jossa se liitetään valtakunnan sähköverkkoon.

Tuulivoimapuiston esiselvitystyöt käynnistyivät kymmenen vuotta sitten ja rakennustyöt loppuvuodesta 2021. Tuulivoimapuisto on toteutettu täysin markkinaehtoisesti, ilman valtion tukea.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Torvenkylän tuulivoimapuisto

Tuulivoimaloiden malli Nordex N163

Roottorihalkaisja 163 metriä

Napakorkeus 126 metriä

Kokonaiskorkeus 208 metriä

Nimellisteho 5,7 MW / voimala

7 voimalaa / 39,9 megawattia

Tuulipuiston on ostanut KlimaVest-niminen vaikuttavuusrahasto. Rahasto sijoittaa uusiutuviin energialähteisiin ja kohteisiin, joilla on todennettavissa oleva vaikutus hiilidioksidipäästöjen (CO²) vähentämisessä. Rahastoa hallinnoi Commerz Real, joka on Saksan toiseksi suurimman pörssinoteeratun pankin Commerzbankin omistama tytäryhtiö.

Commerz Real hallinnoi tällä hetkellä pankkikonsernin sijoitusrahastojen kautta yli 50 aurinkovoimalaa ja yli 40 tuulipuistosta Saksassa sekä Euroopassa, joiden nimellisteho on yhteensä noin 1500 megawattia.

Vaikka tuulipuiston omistajuus vaihtuu, sen rakantajayhtiö Energiequelle hoitaa voimaloiden käytännön operoinnin myös tulevaisuudessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Niin maanomistajat, kuntalaiset kuin muutkin yhteistyökumppanit voivat jatkossakin olla yhteydessä Energiequelleen kaikissa tuulipuistoon liittyvissä asioissa, Energiequellellen hankekehitysjohtaja Atte Lohman kertoo.

Energiequellelle Torvenkylän tuulipuisto on tärkeä virstanpylväs.

– Torvenkylän tuulipuiston myötä yhtiömme on rakentanut jo yli 100 megawatin edestä uusiutuvaa energiaa Suomeen, kertoo Energiequellen Suomen toimitusjohtaja Nils Borstelmann.

– Pyrimme tulevina kuukausina miettimään, mikä olisi tarkoituksenmukaisin ratkaisu Torvenkylän tuulipuiston valmistumisen juhlistamiseksi. Keskustelua on esimerkiksi ollut avoimien ovien päivästä, jolloin tuulipuiston alueelle pääsisi ohjatusti tutustumaan uusiutuvan energian tuotantoon, toimitusjohtaja Borstelmann kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Energiequelle on toteuttanut ennen Torvenkylän hanketta Suomessa kolme tuulivoimapuistoa: Paltusmäen tuulipuiston Pyhäjoelle, Konttisuon tuulipuiston Soiniin ja Takanebackenin tuulipuiston Maalahteen. Seuraavan tuulipuiston odotetaan valmistuvan vielä tänä vuonna Hyrynsalmelle.

Yhteensä Energiequellella on kaiken kaikkiaan suunnitteilla noin 2 500 MW edestä tuulivoimahankkeita eri puolella Suomea ja se on käynnistämässä ensimmäisiä aurinkovoimahankkeita Suomessa vielä tänä vuonna. Yhtiö pyrkii tulevana vuonna laajentamaan toimintaansa Suomessa myös vetytalouteen ja Power-to-X -ratkaisuihin.

Torvenkylän tuulivoimapuistossa on seitsemän kokonaiskorkeudeltaan 208-metristä voimalaa.

Energiequellella hankekehitysjohtaja Atte Lohman listaa yhtiön tiedotteessa paikallisia työllisyysvaikutuksia: Hankkeessa käytettiin Pahkalan kalliomonttua sekä palveluita, ja louhoksessa murskattiin työmaan kaikki murskemateriaali. Hiekkamateriaali toimitettiin Kalajoella sijaitsevasta hiekanottopaikasta.

Muita lähialueen toimijoita olivat muun muassa tuulipuiston työmaan rakentanut raahelainen urakoitsija Hämeenaho, alueen työjärjestelyistä ja siirroista vastannut yppäriläinen Jfullservice Oy, nostopalvelut tuottanut E. Helaakoski Raahesta ja betonityöt tehnyt Kuula Oy Oulaisista. Pääosa maanrakennuksen ja infran rakennustarvikkeista ostettiin Würthilta ja Ojanraudasta Kalajoelta.

Torvenkylän tuulivoimaloiden osia laivattiin ensin Kalajoen satamaan, josta ne kuljetettiin erikoiskuljetuksina hankealueelle. Kalajoen sataman kautta on kulkenut viime vuonna noin 70 tuulivoimalan osat.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä