Ajankohtaista

ELY-keskus: Jokivarsien asukkaat, varautukaa tulviin

Perhonjoen jäätilanne huhtikuun alussa. Arkistokuva. Kuva: Clas-Olav Slotte

Pohjois-Pohjanmaan tulvaennuste on muuttunut merkittävästi muuttuneen sään vuoksi, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus tiedottaa. Tällä viikolla sää lämpenee nopeasti, jonka myötä vesistöjen varsilla olevat lumet tulevat sulamaan.

Lämpenevän sään lisäksi torstain ja perjantain aikana Pohjois-Pohjanmaan yli kulkee laaja sadealue. Viikon sadekertymä vaihtelee sisämaan 15 millimetristä rannikon 50 millimetriin.

Mikäli sateet toteutuvat ennusteen yläpään mukaisesti, tulvahuipusta tulee monessa vesistössä keskimääräistä suurempi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

ELY-keskus kehottaa jokivarsien asukkaita seuraamaan tulvatilannetta ja varautumaan siihen tarpeen mukaan. Kaikki irtonainen tavara kannattaa kerätä pois ja tasaisilla paikoilla kannattaa varautua myös rakennusten suojaamiseen.

Tähän mennessä jäät ovat liikkuneet ja osittain lähteneet Kala-, Pyhä- ja Siikajoen vesistöissä. Aiempien mittausten mukaan jäljellä olevat jäät ovat heikkoja. Jääruuhkia ja -patoja voi esiintyä kuitenkin vielä Temmes- ja Kiiminkijoilla.

Lestijoen, Kalajoen, Pyhäjoen, Siikajoen, Pattijoen, Kuivajoen ja Temmesjoen tulvahuiput ovat tulevana viikonloppuna. Lesti- ja Pyhäjoen tulvat ovat suuruudeltaan noin kerran kymmenessä vuodessa toistuvia. Kalajoen ja Kuivajoen tulvista odotetaan keskimääräisiä tai hieman suurempia.

Sen sijaan Temmesjoen tulvasta odotetaan kerran kahdessakymmenessä vuodessa toistuvaa tulvaa. Siikajoella ja Pattijoella vesi voi nousta rakennuksiin asti, ja erityisesti Siikajoella on vaarassa olevia asuin- ja lomarakennuksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oulujoen, Kiiminkijoen ja Iijoen tulvahuiput osuvat toukokuulle. Niiden ennusteissa odotetaan keskimääräisiä tulvia.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä